Компанія з Баку прицінюється до Vodafone Ukraine / фото vodafone.de

Найбільший азербайджанський оператор мобільного зв'язку Azercell може стати сестринською компанією українського Vodafone Ukraine (ВФ Україна).

Читайте такожVodafone підвищує деякі тарифи

Про це з посиланням на три незалежні джерела, які знають про переговори, повідомляє liga.net.

Відео дня

На даний момент співрозмовники редакції озвучують таку інформацію: due diligence (перевірка активів – ред.) ВФ Україна завершена, зроблений binding offer (зобов'язувальна оферта).

"Я чув, у серпні тут повинен бути новий топ-менеджер, і покупець - так, вони (Azercell - ред.). Але в ВФ все спокійно, наскільки я знаю, і ніхто валізи не пакує", - розповідає ще один співрозмовник, близький до турецького телекомунікаційного холдингу Turkcell.

Прес-секретар ВФ Україна Вікторія Павловська сказала, що в компанії не коментують це питання.

Джерелам не відома сума, яку запропонували азербайджанці за ВФ Україна. Один з них чув цифру $700 млн. За нинішнім курсом це 18,2 млрд грн. Якщо врахувати, що OIBDA української компанії минулого року становила 6,9 млрд грн, то її можуть купити з мультиплікатором 2,6 по OIBDA, зазначають у виданні.

Vodafone Ukraine обслуговує 19,7 млн абонентів. Чистий прибуток ВФ Україна у 2018 році становив 1,8 млрд грн, дохід - 12,8 млрд грн. Компанія входить в групу МТС (через дві проміжних юрособи – люксембурзьку Allegretto Holding S. a.r.l. і нідерландську Preludium B. V.), в якій мажоритарним акціонером є бізнесмен Володимир Євтушенков.

Azercell Telecom заснований у 1996 році. З абонентською базою понад 4,5 млн оператор лідирує на ринку мобільного зв'язку Азербайджану з часткою 49%. Чистий прибуток Azercell за підсумками минулого року становив близько 100 млн манатів (приблизно $58,7 млн), дохід 421 млн манатів (приблизно $247 млн). Azercell називають найбільшим платником податків Азербайджану не нафтового сектора. У минулому 51,3% акцій компанії Azertel, єдиного акціонера Azercell, належали холдингу Fintur, яким володіють Telia і Turkcell. У березні 2018 року Fintur продав азербайджанській держкомпанії Azintelecom свою частку за 222 млн євро.

Нагадаємо, майже чотири роки тому ВФ Україна, яка тоді ще називалася МТС Україна підписала договір про використання бренду з британською компанією Vodafone. Співрозмовники редакції, знайомі з планами МТС, тоді назвали цю угоду "м'яким входом" в бізнес. Нібито спочатку Vodafone приведе бізнес-процеси в компанії у відповідність до своїх стандартів, а через деякий час повинен відбутися другий етап операції - поглинання. Або не відбутися.

Поки немає ніяких публічних сигналів про те, що український оператор і британці якимось чином просунулися назустріч один одному.