Ілюстрація REUTERS

У вівторок Європейський суд - вища судова інстанція Євросоюзу, рішення якої не можуть бути оскаржені, ухвалив рішення на користь компанії Google, що посилання на застарілу або недоречну персональну інформацію не повинні видалятися у всьому світі.

Читайте такожGoogle виділятиме важливі фрагменти відео під час пошуку

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Відео дня

"Компанія Google зобов'язана буде видаляти такі посилання лише в Європі на вимогу користувачів", - йдеться в повідомленні.

З 2014 року Європейський суд ввів правило в країнах-членах ЄС, згідно з яким Google був зобов'язаний видаляти такі посилання на своїх пошукових ресурсах в європейських країнах.

Компанія Alphabet, що володіє пошуковою машиною Google, доводила в суді, що такий крок може бути використаний для введення цензури.

Позов стосувався спору між Google і регулюючим органом Франції CNIL, який у 2015 році зажадав від Google видалення персональної інформації з результатів пошуків у глобальному масштабі на вимогу користувача в рамках принципу "право на забуття".

Тоді CNIL наклав на Google штраф у розмірі 100 тисяч євро за відмову виконати цю вимогу. Компанія Google оскаржила це вимога в Державній раді Франції, який, у свою чергу, передав його на розгляд Європейського суду.

На початку цього року Google отримав підтримку одного з радників Європейського суду, заявив, що право на забуття може поширюватися тільки на європейські країни. Судді йдуть таким юридичним радам у чотирьох з кожних п'яти випадків.

Компанія Google керувалася принципом "права на забуття" з травня 2014 року, коли Європейський суд виніс постанову про те, що в деяких обставинах громадяни країн ЄС можуть вимагати видалення сторінок, що містять делікатну особисту інформацію про них у запитах, містять вказівку їх імен.