Нова ліцензія на розподіл енергії набуває чинності з січня 2019 року / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), згідно із Законом "Про ринок електроенергії", видала акціонерної держкомпанії "Укрзалізниця" ліцензію на розподіл електроенергії.

Читайте такожПрозорі енергоринки в Україні забезпечить приплив інвестицій – міністр енергетики США

Як йдеться у постанові комісії №1395 від 8 листопада 2018 року, нова ліцензія набуває чинності з 1 січня 2019 року.

Відео дня

При цьому, комісія анулювала стару ліцензію "Укрзалізниці" на розподіл електроенергії, а також ліцензію на постачання електроенергії за регульованим тарифом в рамках реформування ринку електроенергії, що передбачає розділення діяльності по її розподілу від діяльності з постачання.

Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, народного депутата Лева Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність, і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження в Україні нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.

Для запуску нової моделі ринку в середині березня 2018 році НКРЕКП прийняла пакет вторинного законодавства. Згідно з прийнятими документами, перші торги електроенергією в п'яти новостворених сегментах ринку повинні стартувати з 1 липня 2019 року.