Гроші на ремонт доріг використовують неефективно / фото УНІАН

На будівництво, реконструкцію і ремонт доріг загальнодержавного значення в Дніпропетровській, Хмельницькій і Закарпатській областях в 2017-2018 роках було неефективно витрачено понад 410,3 млн. гривень. Про це йдеться на сайті Рахункової палати.

Читайте такожЗі Львова до Мукачева за півтори години: "Укравтодор" розповів про будівництво нової траси

Наголошується, що причиною цього є несвоєчасне та неповне прийняття управлінських рішень «Укравтодором» і службами автомобільних доріг цих областей.

Відео дня

«Звіт про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонти автомобільних доріг загального користування державного значення Дніпропетровської, Хмельницької та Закарпатської областей затверджено на засіданні Рахункової палати. Відповідальна за проведення аудиту - член Рахункової палати Ірина Іванова», - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, загальний обсяг фінансування з державного бюджету дорожніх робіт в Україні протягом 2017-2018 років становив понад 25 млрд грн. З них Дніпропетровської області було виділено майже 893 млн грн (3,5%), Закарпатській - близько 833 млн грн (3,3%) і Хмельницькій - майже 617 млн грн (2,4%).

«Аудит встановив, що із загального обсягу бюджетних коштів, виділених цим областям, 11,3 млн грн використано з недотриманням вимог законодавства, 399,2 млн. грн. - непродуктивно і 11,2 млн грн - безрезультатно», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що головна причина неефективного управління та витрачання бюджетних коштів на дорожні роботи - неналежним чином організована взаємодія між керівниками «Укравтодору» і служб автомобільних доріг в областях. Крім того, «Укравтодор» не здійснював належного внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту.

«Неефективною залишається претензійно-позовна робота в службах автомобільних доріг Дніпропетровської, Хмельницької та Закарпатської областей. Тому з їхніх рахунків за рішенням суду списано майже 33,6 млн грн бюджетних коштів, тобто державному бюджету завдано збитків. «Укравтодор» тільки в травні 2018 року доручив керівникам служб автомобільних доріг в областях здійснювати оплату за виконані роботи на об'єктах тільки після отримання позитивних висновків перевірок від ДП «Дорожній контроль якості». Але це доручення переважно не виконується належним чином», - йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними Рахункової палати, відсутній нормативний акт щодо вдосконалення механізму оцінки якості будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту автомобільних доріг.

За результатами аудиту Рахункова палата підготувала низку рекомендацій уряду, Міністерству інфраструктури України, "Укравтодору" і Службам автомобільних доріг у Дніпропетровській, Хмельницькій і Закарпатській областях. Зокрема, Рахункова палата рекомендує забезпечити достатнє фінансування дорожніх робіт і першочергове фінансування об'єктів, на яких розпочато будівництво та ремонт, у Дніпропетровській (М-18, М-04), Хмельницькій (Н-03) та Закарпатській (Н-09) областях. Також, під час планування бюджетних коштів на дорожні роботи передбачати чітко визначені обсяги з утримання і обслуговування цих доріг, зокрема, дорожні знаки та розмітку.

Крім цього, Рахункова палата рекомендує розглянути питання передачі підприємства «Дорожній контроль якості» зі сфери управління "Укравтодору" до сфери управління Мінінфраструктури.

Зазначається, що матеріали контрольного заходу, враховуючи виявлені ознаки кримінальних злочинів, будуть направлені до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України для відповідного реагування.