Ілюстрація REUTERS

Компанія Tesla поділилася даними про обсяги виробництва і поставки автомобілів за другий квартал поточного року. Як і очікувалося, автомобільне підприємство Ілона Маска встановило новий рекорд, поставивши на ринок майже 100 тисяч автомобілів.

Читайте такожTesla потайки розробляє акумулятори для незалежності від Panasonic - ЗМІ

Якщо бути точним, компанія говорить про 95 200 одиниць. Зазначимо, що приблизно стільки ж Tesla поставила за весь 2017 рік, тоді як цього року план становить від 360 тис. до 400 тис. І поки виробник упевнений, що йому вдасться досягти цієї мети, пише itc.ua.

Відео дня

Цим вражаючим результатом Tesla довела, що падіння поставок за підсумками першого кварталу дійсно було зумовлено тимчасовими труднощами, пов'язаними з доставкою автомобілів зі США, де знаходиться завод з виробництва, в Європу і Китай. Саме те, що в першому кварталі Tesla не встигла переправити близько 10 тис. автомобілів через океан дозволило їй встановити новий рекорд поставок у другому кварталі. Окремо компанія зазначає, що досягла значного прогресу в оптимізації глобальних операцій по логістиці та доставці. Власне, це було добре видно на прикладі Норвегії. Тобто, тепер таких затримок з поставками бути не повинно. З цих 95 200 поставлених автомобілів більше ніж 80% — це Model 3 (77 550 штук).

Що ж стосується вироблених за квартал автомобілів, їхня загальна кількість становила 87 048 штук. І це теж новий рекорд. З них 72 531 є молодшими седанами Model 3. Решта 14 517 автомобілів — це Model S і Model X. До слова, сумарні поставки Model S і Model X за квартал становили 17 650 штук.

Повний фінансовий звіт, як зазвичай, буде опублікований тільки в кінці місяця. Після цього можна буде поглянути на фінансові показники компанії — чи допоможе цей результат знову вийти в плюс. Нагадаємо, третій і четвертий квартали 2018 року Tesla завершила з прибутком, але за підсумками першої чверті 2019 року виробник знову повернувся в збитковий стан і змушений був додатково залучити додаткове фінансування на суму більш як $2 млрд. Прогнозуючи збиток за підсумками першого кварталу 2019 року, Ілон Маск говорив, що за підсумками другого кварталу «прибуток ймовірний», але після оголошення результатів компанія переглянула прогноз, висловивши надію на повернення до прибутковості тільки в третьому кварталі 2019 року.

Як повідомлялося, будівництво заводу Gigafactory 3 в Шанхаї в розпалі, виробнича лінія повинна запрацювати найближчим часом. Власне, в кінці травня Tesla почала приймати попередні замовлення на майбутні Model 3, які будуть збиратися на цьому заводі. Очікується, що в майбутньому на заводі Gigafactory 3 в Шанхаї також буде випускатися компактний кросовер Tesla Model Y, який був представлений у березні.

Tesla успішно почала експансію на автомобільний ринок Європи, який за обсягами приблизно відповідає США, і після відкриття Gigafactory 3 в Шанхаї зможе на повну силу взятися за ринок Китаю, що є найбільшим у світі.

На позабіржових торгах акції Tesla після публікації звіту про постачання підскочили на 7,10%, до $240,50.