Ілюстрація REUTERS

Міністерство інфраструктури планує до кінця року підписати угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 200 млн євро на розвиток міського громадського транспорту України.

Читайте такожЄБРР виділить 50 мільйонів євро кредиту на закупівлю вагонів для київського метро

Про це повідомила прес-служба Мінінфраструктури України.

Відео дня

«У рамках цього проекту планується дати містам сучасний екологічний транспорт - оновити парки трамваїв, тролейбусів, електробусів, а також вагони метрополітену міських комунальних підприємств», - цитує прес-служба заступника міністра інфраструктури з європейської організації Наталію Форсюк.

Зазначається, що пропозиції органів місцевого самоврядування з 23 обласних центрів України вже опрацьовано Міністерством інфораструктури і спрямовано на розгляд ЄІБ.

«Містам Південно-Східного регіону з населенням понад 100 000 строк подачі заявок подовжено. Які українські міста отримають фінансування для відновлення об'єктів інфраструктури - буде відомо вже через кілька місяців, тоді як фінансова угода між Україною та ЄІБ (проект «Міський громадський транспорт України II») на 200 млн євро планується підписати і ратифікувати Верховною Радою України наприкінця 2020 року», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що зараз в Україні в активній стадії реалізації перебуває перший проект «Міський громадський транспорт України» - фінансова угода між Україною та ЄІБ.

«Ця угода передбачає реалізацію 21 проекту з розвитку міського пасажирського транспорту в 11 містах України. На сьогодні ЄІБ вже погодив виділення фінансування 13 із зазначених проектів на загальну суму 176,2 млн євро, які після проведення тендерних процедур - до кінця цього року і на початку наступного, будуть спрямовані на придбання понад півтисячі одиниць транспорту для комунальних підприємств Запоріжжя, Києва, Луцька, Львова, Одеси, Сум, Тернополя, Харкова та Чернігова», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Запоріжжя закупить 26 електробусів і 20 автобусів для комунального підприємства «Запоріжелектротранс»; Київ закупить 112 автобусів для комунального підприємства «Київпастранс», 17 трамваїв для комунального підприємства «Київпастранс», кабіни фунікулера і обладнання для комунального підприємства «Київпастранс»; Луцьк закупить 29 тролейбусів для комунальних підприємств міста; Львів - 100 автобусів для комунального підприємства «Автотранспортне підприємство №1» і 10 трамваїв для комунального підприємства «Львівелектротранс».

Одеса в рамках проекту закупить 30 трамваїв для забезпечення роботи «Магістрального трамвайного маршруту прямого сполучення «Північ - Південь».

Крім цього, Суми закуплять 22 тролейбуси для комунального підприємства «Електроавтотранс»; Тернопіль - 15 автобусів для комунального підприємства «Міськавтотранс»; Харків - 35 вагонів метрополітену для харківського метрополітену і 61 тролейбус для комунального підприємства «Тролейбусне депо № 3»; Чернігів - 40 тролейбусів для комунальних підприємств міста.

У прес-службі наголосили, що загальна вартість проектів становитиме близько 400 млн євро, з яких 200 млн євро - кредитні кошти Європейського інвестиційного банку.

Як повідомляв УНІАН, з 2018 року Мінінфраструктури спільно з Мінфіном і органами місцевого самоврядування (11 міст) реалізують проект Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) «Міський громадський транспорт України». Він спрямований на оновлення парку тролейбусів, трамваїв, автобусів і метро, а також розвиток інфраструктури (заміна тягових підстанцій, встановлення сучасних систем оплати проїзду та ін.). Упродовж трьох років на ці цілі передбачено залучення кредитних коштів ЄІБ і ЄБРР у розмірі 600 млн євро.

Минулого року Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погодив виділення кредиту в розмірі 250 млн євро на реалізацію другого проекту з оновлення інфраструктури громадського транспорту українських міст.

Першим містом, яке візьме участь у цій програмі і закупить 40 нових тролейбусів, стане Полтава.