Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз і його фінансові інститути надали Україні 6 млрд євро на інфраструктурні проекти в рамках різних програм.

Читайте такожРада ратифікувала угоду з ЄІБ про кредит на будівництво метро в Харкові

Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, про це заявив керівник проекту ЄС «Допомога українській владі щодо вдосконалення управління інфраструктурним циклом» Еббі Адхімі.

Відео дня

«Європейський Союз разом з його банками виділили 6 млрд євро для інвестицій в інфраструктурні проекти в Україні. Більшість цих коштів ще не використані, тому що спочатку ми повинні переконатися, що наявні кошти вкладаються ефективно та на благо населення. Вміння правильно визначати пріоритетність інфраструктурних проектів, щоб забезпечити найкраще співвідношення ціни та якості, є основою Плану дій з реалізації стратегії реформи управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні на 2020-2024 роки», - цитує прес-служба Адхімі.

Зазначається, що 13 грудня була представлена стратегія і комплексний План дій з реформування управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні.

«Імплементація стратегії дозволить удосконалити управління життєвим циклом інфраструктурного проекту, усунути перешкоди для ефективного планування, підготовки та реалізації цих проектів відповідно до кращих міжнародних та європейських практик. Це не тільки допоможе Україні розумно інвестувати 6 млрд євро, які вже були обіцяні Європейським Союзом, але й забезпечити, щоб побудовані інфраструктурні проекти відповідали найвищим стандартам якості», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Мінінфраструктури рекомендувало Кабінету міністрів затвердити комплексний план дій з реалізації Стратегії реформи управління життєвим циклом інфраструктурних проектів в Україні на 2020-2024 роки.

Завдяки реалізації стратегії в галузі транспорту будуть досягнуті такі результати: більш безпечна та якісна інфраструктура та послуги; залучення значних інвестицій від міжнародних партнерів та приватних інвесторів; скорочення часу, необхідного для будівництва інфраструктурних проектів; контроль за перевищенням вартості будівництва за рахунок кращого планування та конкурентоспроможного прозорого процесу закупівель; прискорення інтеграції інфраструктурних систем України з системами європейських країн; підвищення професійної кваліфікації відповідальних суб'єктів будівельної галузі та органів влади; підвищення прозорості та передбачуваності реалізації інфраструктурних проектів, сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, з 2018 року Мінінфраструктури спільно з Мінфіном та органами місцевого самоврядування (11 міст) реалізують проект Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) «Міський громадський транспорт України». Він спрямований на оновлення парку тролейбусів, трамваїв, автобусів і метро, а також розвиток інфраструктури (заміна тягових підстанцій, встановлення сучасних систем оплата проїзду та ін.). Протягом трьох років на ці цілі передбачено залучення кредитних коштів ЄІБ та ЄБРР у розмірі 600 млн євро.