Аеропорт закриють, щоб подовжити смугу / фото ua.depositphotos.com

Аеропорт "Київ" (Жуляни) в 2023 році закриють на 8-9 місяців, щоб подовжити і посилити смугу.

Про це розповів на прес-конференції 13 травня голова ради директорів підприємства Денис Костржевський, повідомляє Avianews.

Читайте такожАеропорт "Київ" готують до масштабної реконструкції: що зміниться

Відео дня

За його словами, це дозволить без обмежень приймати всі літаки базового лоукостера Wizz Air — Airbus A320 і A321.

Через те, що останній тип літака не може літати в "Київ" з повним завантаженням, Wizz Air вирішив відкрити новий дальній рейс з Абу-Дабі в українську столицю в аеропорт Бориспіль.

Аеропорт "Київ" в ході робіт отримає фактично нову смугу. Будівельники демонтують старе покриття з асфальту, посилять основу, а потім зведуть нове покриття з бетону, яке матиме міцність PCN 72, розповів Костржевський.

Довжину смуги в ході робіт хочуть збільшити на 460 метрів до 2770 метрів.

Також один з двох курсів смуги отримає інструментальну систему посадки ILS категорії II ICAO. Це дозволить літакам сідати в "Києві" при видимості не менше 350 метрів. Зараз в аеропорту працює ILS категорії I ICAO. В результаті польоти припиняються, коли видимість впаде менше 800 метрів.

Роботи з реконструкції аеродрому також включатимуть посилення покриття руліжних доріжок і перону зі стоянками для літаків, щоб їх могли використовувати більш важкі авіалайнери.

Якщо цього не зробити, літаки не зможуть з'їжджати з оновленої смуги без ризику пошкодити поверхні аеродрому.

У 2021 році аеропорт хоче визначити проектувальника робіт, у 2022 році провести посилення поверхні аеродромних покриттів без припинення польотів, а у 2023 році приступити до робіт на смузі із закриттям аеродрому на прийом літаків.

Костржевський спрогнозував, що вартість робіт з оновлення аеродрому може коштувати від 2,5 до 5 млрд грн. Ці кошти планується залучити з бюджету Києва, Державного бюджету або використовувати змішане фінансування.

Що цьому передувало

У червні 2020 року керівництво столичного аеропорту імені Сікорського ("Жуляни") вирішило скоротити половину своїх співробітників для порятунку підприємства від банкрутства.

15 лютого 2021 року мер Києва Віталій Кличко підписав розпорядження Київської міської державної адміністрації Про реконструкцію у 2021-2025 роках аеродрому в аеропорту "Київ" (Жуляни).