Рух вантажівок на українсько-словацькому кордоні поступово розблоковується / фото УНІАН, Янош Немеш

Словацькі перевізники розблокували рух вантажних автомобілів з України на в'їзд у Словаччину перед пунктом пропуску "Вишнє-Нємецке ". Спостерігається поступове розблокування руху вантажівок на українсько-словацькому кордоні, повідомила в Telegram-каналі Державна прикордонна служба України.

"З моменту припинення блокування станом на 09.00 15 грудня в напрямку вибуття з України через пункт пропуску "Ужгород" оформлено майже 60 вантажівок, ще 1065 – перебувають в електронній черзі на виїзд з України", – заявили прикордонники.

Як розповіла "Суспільному" речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська, словацькі перевізники частково розблоковують кордон між Словаччиною та Україною. Жодних офіційних повідомлень від органів влади або страйкувальників не надходило.

Відео дня

Як зазначила речниця, офіційно пункт пропуску не розблокували. Словацькі служби усно домовилися з мітингувальниками пропускати незначну кількість фур в бік Словаччини. За поточну добу пропущено 116 вантажних авто.

За добу оформлено на вʼїзд вантажівок – 240, на виїзд – 116. За наявними даними, словацька сторона почала приймати у середньому 100 авто за добу.

Блокада українського кордону

Вперше словацькі перевізники заблокували кордон з Україно 1 грудня, але через декілька днів зняли блокаду. 11 грудня рух вантажівок знову заборонили. Основною вимогою Союзу ЄС та Україною з 1 липня 2023 року (він скасовує для українських перевізників отримувати дозволи для роботи на ринку Євросоюзу).

Водночас перевізники з Польщі продовжують блокувати кордон з Україною на чотирьох напрямках. Ситуація найбільш ускладнена на пунктах пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська", де черги складають відповідно 1200 та 850 вантажівок.

Вас також можуть зацікавити новини: