В середу в Анкарі відбулася зустріч міністрів іноземних справ Туреччини та Росії – Мевлюта Чавушоглу та Сергія Лаврова. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, ця зустріч планувалася як двосторонній візит з широким порядком денним і участь представників України в ній не передбачалася: "Наскільки мені відомо, візит Лаврова до Туреччини планувався не в контексті продовольчої кризи, а як двосторонній візит. Але він збігся по часу з піком зусиль, спрямованих на розв’язання продовольчої кризи… Контекст цього візиту набагато ширший. Ніхто ж не може заборонити Лаврову їхати до Туреччини або міністру закордонних справ Туреччини його приймати".

По-перше, чомусь багато колег та експертів вважали, що Лавров привіз до Туреччини чималу делегацію, з військовими включно, щоб обговорювати турецькі пропозиції по розблокуванню українських портів для поновлення експорту українського зерна. Але це зовсім не так.

Головними питаннями були турецька "СВО" в Сирії та російська "СВО" в Україні, а також ситуація на Південному Кавказі.

По-друге, стосовно зерна. Як мені доводилося казати вже протягом кількох місяців: РФ не збирається і не збиралася щось "розблоковувати". Головна мета Російської Федерації - видавити Україну зі світових ринків зерна і замістити українське зерно російським. Бажано при цьому наголосити, що це Україна в усьому винна. А ще - зняти з РФ санкції. Сам "великий Пу" про це сказав 3 червня дуже детально.

По-третє, ніяких варіантів для розблокування портів, окрім припинення війни на Чорному морі, не існує в принципі. І цей варіант неможливий до нашої перемоги.

По-четверте, Туреччина вже зараз активно скуповує через окупований Крим не тільки крадене кримське, але й крадене херсонське та запорізьке зерно. Відбувається це на тлі її публічних "миротворчих" зусиль. Схоже, що Анкару це влаштовує.

Ніяких варіантів для розблокування портів, окрім припинення війни на Чорному морі, не існує в принципі

По-п’яте, Туреччина, скоріш за все, вчергове відмовила РФ в її домаганнях дозволити повернення "до місць базування" чотирьох ракетних кораблів Чорноморського флоту, які перебувають в Середземному морі (ракетний фрегат Адмірал Григорович (494), ракетний корвет Орєхово-Зуєво (626), ракетні підводні човни Новоросійск (261), Краснодар (265)). І на цьому спасибі...

Висновок: треба швидко розвивати інфраструктуру зберігання зерна та його експорту по суходолу.

Андрій Клименко, керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень