В Україні можуть "злетіти" ціни на авто у новому році / фото УНІАН

В українських автосалонах спостерігається дефіцит нових авто, а знайти вживане в Європі чи США зараз вкрай важко. У майбутньому це може спровокувати підвищення цін на авто, прогнозує генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко.

Про це він сказав в ефірі Українського радіо, пише "Суспільне".

Експерт пояснив, що пандемія коронавірусу вплинула на виробництво авто в бік його зменшення. Він також навів приклад, як виробник мікрочипів до авто з Тайваню вирішив з грудня підвищити ціни на свою продукцію на 10-20%. 

Відео дня

За словами Назаренка, дефіцит авто - проблема не лише України, а й усього світу. 

"Я не можу сказати, як швидко налагодять виробництво. Хтось кинеться зараз виробляти мікрочипи, нестача яких є однією з причин нестачі авто, але це досить складні технології і її швидко не "склепаєш", - каже він.

Читайте такожTesla вийшла на рекордні продажі електрокарів

Ще одним фактором зростання цін він назвав автоматизацію та екологізацію.

"Й коли забороняють автомобілі якогось екологічного класу, то кожен новий автомобіль стає дорожчим та складнішим, тому що викиди CO2 контролюють саме мікрочипи", - пояснює експерт.

Він також розповів, що його Асоціація виступає за відтермінування регламентів, які Україна підписала разом з Угодою про асоціацію з ЄС, до 2025 року.

"Якщо нам не вдасться цього зробити, то автомобілі з нового року суттєво подорожчають, бо в Україну буде заборонено імпорт автомобілів без датчика пристібання пасків безпеки заднього пасажира, без датчика дощу", - каже Назаренко і додає, що сьогодні авто "прекрасно без цього обходяться".

"Все це буде робити автомобіль дорожчим. Якщо не вдасться пролонгувати, то в Україні залишаться лише європейські автомобілі, тому що японські, корейські, американські виробники не заморочуються цим. Це технічні регламенти, які зробила саме Європа", - додав він.

Читайте такожВодіям нагадали про важливе правило, що діє з 1 жовтня (відео)

Також Назаренко спрогнозував, що можливе відтермінування не спричинить здорожчання авто більше ніж на 2-3%. Він пов'язав його зі зростанням ціни на мікрочипи для бортових комп'ютерів. Якщо ж регламенти не перенесуть, то автомобілі підвищаться в ціні щонайменше на 10-15%, прогнозує експерт.

Продажі нових авто в Україні: що необхідно знати

  • Продажі нових легкових автомобілів в Україні в січні-червні в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, збільшилися на 30% – до 48,4 тис.одиниць.
  • Кількість реєстрацій вживаних і ввезених з-за кордону легкових автомобілів на первинному ринку в першому півріччі 2021 року склала 195,5 тис.авто, що на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Станом на кінець липня 2021 року кожен третій українець без автомобіля планував його купити, а переважна більшість тих, хто має або планує купувати авто, віддає перевагу седанам на бензині та з газовим обладнанням.