Олександр Кубраков, команда МІУ та уряду отримала підтвердження можливості старту процесу лібералізації вантажного транзиту з України до ЄС / фото facebook.com

Міністерство інфраструктури продовжує активно наполягати на посиленні санкцій проти Росії та Білорусі, водночас просуваючи ідею "вантажного безвізу" для українського транспорту.

Як повідомляє міністр інфраструктури Олександр Кубраков, команда МІУ та уряду отримала підтвердження можливості старту процесу лібералізації вантажного транзиту з України до країн Європейського Союзу.

"Як і у випадку з угодою про Спільний авіаційний простір України з ЄС, її матимуть ратифікувати усі держави-члени. Ми розуміємо, що для європейців це буде вагомим кроком нам назустріч. Україна отримає можливість безперешкодно доставляти експортну продукцію на західні ринки", - заявив Кубраков за результатами онлайн-зустрічі з головою Генерального директорату з питань транспорту Єврокомісії Генріком Гололеєм.

Відео дня

Голова Міністерства інфраструктури повідомив, що наразі зусилля зосереджені на підтримці безперебійності роботи української логістичної системи, зокрема залізниці та Дунайських портів.

Серед заходів підтримки – додаткове покриття ризиків страхових компаній, які працюють з фрахтувальниками, операторами і власниками суден. Такий само механізм створено для власників і операторів рухомого складу на залізниці.

"Це дозволяє запустити процес перенаправлення вантажопотоків до наших основних експортних ринків новими логістичними ланцюжками. Нагадаю, що до війни експорт основних вантажів (зерно, руда, чорні метали тощо) відбувався саме через порти. На них припадало близько 70-80% усього товарообороту. Зараз Україна адаптується до нових умов. Відновлює роботу економіки, будує нові логістичні маршрути. Після перемоги над ворогом ми будемо сильніші та досвідченіші", - підкреслив Кубраков.

Кубраков: в ЄС побачили можливості для старту процесу лібералізації вантажного транзиту з України