Аеропорт Харків зустрів мільйонного пасажира і наблизився до свого історичного рекорду пасажиропотоку / фото hrk.aero

Завдяки швидкому постпандемічному відновленню пасажиропотоку в Харківському аеропорту, що входить до групи DCH відомого українського бізнесмена з топ-10 Forbes Ukraine Олександра Ярославського, 8 листопада тут зустріли мільйонного пасажира в 2021 році.

"Мільйонним пасажиром у 2021 році став громадянин Румунії Петер Фаркас, який прилетів рейсом Дортмунд-Харків авіакомпанії Wizz Air. Перед приземленням літака командир екіпажу оголосив про цю подію, а борт з мільйонним пасажиром аеропорт зустрів ефектною водною аркою. Біля трапа Петера урочисто привітали представники аеропорту і вручили подарунки. Він отримав сертифікати на квитки від Wizz Air, на VIP-обслуговування в Харківському аеропорту і на відвідування ресторану "Політ" у VIP-терміналі", — розповіли про подію в прес-службі компанії-оператора Міжнародного аеропорту "Харків" "New Systems AM" з групи DCH.

фото hrk.aero

Свій перший історичний рекорд за чисельністю обслужених мандрівників харківський аеропорт встановив у 2019 році, у 2020 чисельність мандрівників стала нижчою через пандемію і глобальні обмеження на перельоти. А вже за підсумками січня-жовтня поточного року послугами аеропорту "Харків" скористалися майже мільйон пасажирів — понад 976 тисяч, розповіли в прес-службі аеропорту про підсумки 10 місяців діяльності.

Відео дня

"Цього року ми змогли повернутися до допандемічних показників пасажиропотоку. Ми вдячні нашим партнерам-авіакомпаніям, які продовжують довіряти нам і літають з харківського аеропорту, незважаючи на складні для тревел-індустрії часи. І, звичайно, ми вдячні пасажирам, які вибирають наш аеропорт для своїх подорожей", — прокоментував Володимир Васильченко, генеральний директор "New Systems AM" групи DCH Ярославського, яка управляє міжнародним аеропортом "Харків".

"У жовтні 2021 року пасажиропотік Міжнародного аеропорту "Харків" склав 123 062 людини. Якщо порівняти з аналогічним періодом 2020 року, коли цей показник становив 74 339 осіб, він зріс на 66%. Міжнародними рейсами скористалися 114 698 пасажирів, внутрішніми — 8 364. За місяць було здійснено 539 вильотів з аеропорту — це на 34% більше торішнього показника, коли їх було 403", — розповіли в прес-службі аеропорту Харкова про жовтневі показники, зазначивши, що найпопулярнішими напрямками залишаються улюблені українцями туристичні локації — Анталія, Стамбул, Шарм-ель-Шейх, Ларнака, а також Київ.

Приріст пасажиропотоку з початку року склав також 66% в порівнянні з 10-ма місяцями минулого року. При цьому на 48% зросла загальна чисельність вильотів з Харкова.

фото hrk.aero

Міжнародний аеропорт "Харків" - один з ключових інфраструктурних об'єктів першої столиці України та Харківського регіону. Інвестиції в його реконструкцію надала група компаній DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського в рамках підготовки ключових інфраструктурних об'єктів Харкова до проведення Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році (Євро-2012). Інвестиції бізнесмена в проект, включаючи будівництво нового аеровокзального комплексу і реконструкцію старого, склали понад 107 млн доларів. Держава інвестувала порівнянну суму в реконструкцію належної йому злітно-посадкової смуги.

Стрімке розширення мережі внутрішніх і міжнародних регулярних авіасполучень дозволило харківському аеропорту вже за підсумками 2019 року встановити свій перший історичний рекорд: за рік його послугами скористалися 1,3 мільйона мандрівників. За кількістю пасажирів Міжнародний аеропорт "Харків" входить в ТОП-5 повітряних воріт України. У 2019 році Міжнародний аеропорт "Харків" першим в Україні отримав безстроковий сертифікат відповідності найвищим стандартам безпеки польотів і якості обслуговування, які встановлені Регламентом Єврокомісії для аеропортів Європейського Союзу.

Успішний харківський досвід державно-приватного партнерства з будівництва нового аеропорту та успішного його розвитку приватним інвестором буде повторений в місті Дніпро – тут група DCH Олександра Ярославського почала роботи в рамках інвестиційного проекту зі створення нового аеровокзального комплексу для сучасного міжнародного аеропорту "Дніпро".