Законопроект підтримали 309 депутатів / Ілюстрація / REUTERS

Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№ 3301).

Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради. За це рішення проголосували 309 народних депутатів.

Читайте такожРада має намір посилити покарання за викрадення авто

Що зміниться

Згідно із законом, внесено зміни до статті 289 Кримінального кодексу - незаконне заволодіння транспортним засобом.

Відео дня

Зокрема, за незаконне заволодіння транспортним засобом не передбачено покарання у вигляду штрафу, а такі дії караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Покарання за викрадення

Також встановлюється покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої за ті самі дії, вчинені з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від 100 до 250 (від 105 тис. 100 грн – до 262 тис. 750 грн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Посилення покарання

14 липня 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом" (№3301).

Зміни були внесені до статті 289 Кримінального кодексу. Згідно з ними, замість розмірів кваліфікуючих ознак злочинів у вигляді завданої матеріальної шкоди вводиться така ознака, як вчинення цього злочину у великих розмірах.

Під значний розмір підпадав злочин, скоєний на суму від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (105 тисяч 100 гривень - 262 тисяч 750 гривень), а під великий розмір - злочин, скоєний на суму понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.