Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону України "Про внесення змін до кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом" (№3301).

Читайте такожУ Раді планують повернути кримінальну відповідальність за "п' яні" ДТП

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 274 народних депутати.

Відео дня

Голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський на засіданні парламенту зазначив, що зміни вносяться до статті 289 Кримінального кодексу. Згідно з ним, замість розмірів кваліфікуючих ознак злочинів у вигляді заподіяного значного і великого матеріального збитку вводиться така ознака, як вчинення цього злочину у великих розмірах.

За словами Монастирського, під значний розмір підпадає злочин, вчинений на суму від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (105 тисяч 100 гривень - 262 тисяч 750 гривень), а під великий розмір - злочин, вчинений на суму понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також проектом пропонується викласти у новій редакції статтю 290 Кримінального кодексу. Змінами передбачено штраф від 1000 до 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч - 20 тисяч 400 гривень) за незаконне внесення змін, підробку, заміну або знищення ідентифікаційного номера викраденого транспортного засобу, продаж, а також створення або утримання місць, в яких автомобілі ховають, розукомплектовують або переобладнують. Також такі злочини можуть каратися обмеженням або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

За вчинення таких злочинів організованою групою або злочинною організацією передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з конфіскацією майна.

Також наголошується, що під ідентифікаційним номером транспортного засобу в цій статті слід розуміти номерної панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу, номери двигуна, кузова або шасі.