У 2020 році виробництво вантажних вагонів в Україні впало на 70% / фото УНІАН

Українські виробники залізничної техніки зможуть наростити випуск вантажних вагонів до 20 тис. одиниць на рік, якщо ініціатива про обмеження терміну їхньої експлуатації буде реалізована, вважає заступник голови «Укрпромзовнішекспертизи» (УПЕ) Сергій Поважнюк. Його оцінка наводиться в статті Uaprom.info «Вагонобудування в Україні йде під укіс».

У 2020 році виробництво вантажних вагонів в Україні впало на 70%. Вагонобудівні заводи випустили 3241 виріб, тоді як у 2019 – 10 571. Негативна тенденція продовжилася і в нинішньому році. Згідно з даними Державної служби статистики, в січні-лютому 2021 р. випуск вантажних вагонів впав на 75% і склав 184 одиниці. Даних за березень Держстат не представив, пояснивши, що інформація надійшла від занадто малої кількості виробників. Це означає, що випуск нових вагонів здійснювали не більше трьох підприємств.

Одним з основних факторів, що зумовили таку ситуацію, експерти називають той факт, що в Україні досі дозволяють використовувати вагони з вичерпаним нормативним терміном служби. Для піввагона він становить 22 роки, а для зерновоза – 30 років. Після проведення капітального ремонту з продовженням (КРП) термін служби такого рухомого складу можна збільшити ще на половину – тобто на 11 і 15 років відповідно. Виконувати таку операцію в Україні можна два-три рази. У підсумку в країні з майже 200 тис.вантажних вагонів 50 тис. – старше 30 років, ще 53 тис. – експлуатуються вже 26-30 років, повідомили в УПЕ. Експлуатація старих вагонів призводить до руйнування колії, а сама техніка часто ламається й уповільнює транспортування вантажів, зазначають експерти.

Відео дня

Щоб вирішити цю проблему, Міністерство інфраструктури України у 2020 році розробило проект наказу «Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті», який передбачає обмеження віку вантажних вагонів. На сьогодні четвертий варіант проекту наказу МІУ узгоджений Державною регуляторною службою України й перебуває на реєстрації в Міністерстві юстиції України.