Начальник Головного управління освіти та науки Київської міської державної адміністрації Віра ГОРЮНОВА заявляє, що влада столиці розширюватиме мережу російськомовних шкіл у місті лише за бажанням батьків учнів.

Про це йдеться у коментарі В.ГОРЮНОВОЇ, переданому УНІАН прес-службою КМДА.

«Київ є багатонаціональною та полікультурною європейською столицею, в якій проживає 135 національностей. Головне управління освіти і науки наголошує, насамперед, на можливості розширення мережі шкіл, де вивчають іноземні мови та мови національних меншин, у тому числі російську. Виключно у випадку, якщо виникне потреба у задоволенні запитів на таку освіту. Зрозуміло, що про русифікацію шкіл у столиці мова не йде, а чутки щодо цього є провокацією», – сказала В.ГОРЮНОВА.

Відео дня

Вона підкреслила, що право громадян використання здобутків культур та мов (у тому числі під час здобуття освіти) гарантовані Конституцією України та законами України.

За інформацією Головного управління освіти і науки КМДА, у 2010-2011 навчальному році в середніх загальноосвітніх навчальних закладах Києва викладали 28 мов, з них 9 – мови національних меншин (іврит, польська, вірменська, болгарська, арабська, німецька, новогрецька, російська). Росіяни є найчисельнішою національною меншиною, саме тому у Києві працює 7 російськомовних, 11 – двомовних шкіл (з українською та російською мовами викладання), у яких 6 тис. 400 учнів мають можливість здобувати повну середню освіту з усіх предметів рідною (російською) мовою. Окрім того, 52 тис. 687 учнів вивчають російську мову як навчальний предмет.

«Загалом, цього навчального року російську мову вивчають 26% від загальної кількості учнів міста. Факультативно російську мову вивчають близько 6 тис. учнів. Діти та їхні батьки мають вибір, яку іноземну мову вивчати. Ми можемо розглядати питання додаткового вивчення російської мови у тій чи іншій школі або створення російськомовних класів, якщо це буде ініціюватися батьками. Якщо російськомовні школи чи класи будуть створюватися, це робитиметься не за рахунок кількості україномовних шкіл та класів», – підкреслила В.ГОРЮНОВА.

За даними прес-служби КМДА, основну частину населення Києва становлять українці – 72,5%, 21% - росіяни, 4% - євреї, 1% - білоруси, представники інші національності – 1,5%. Серед них поляки, вірмени, татари, молдавани, азербайджанці, грузини, узбеки, болгари, греки та ін.

У столиці діє Програма сприяння гармонізації міжнаціональних відносин та підтримки українців, які проживають за межами України, на період до 2012 року, що спрямована на задоволення національно-культурних потреб, збереження та розвиток етнічної, культурної та мовної самобутності національних меншин, які проживають у м. Києві.

Всього у 2010-2011 навчальному році в Києві працює 519 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких 222023 учня систематично вивчають українську мову.