Військово-цивільні адміністрації мають надати інформацію ЦВК до 28 грудня / Фото УНІАН

У громадянській мережі ОПОРА закликає Донецьку і Луганську військово-цивільні адміністрації і Центральну виборчу комісію зважено поставитися до оцінки ситуації щодо можливості проведення виборів на всіх виборчих округах.

Про це УНІАН повідомив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев на прес-конференції «За мить до старту виборчої кампанії: дочасна агітація та благодійні фонди».

«Перед наближенням офіційного старту виборчої кампанії Центральна виборча комісія затвердила звернення до Донецької і Луганської обласних державних адміністрацій – військово-цивільних адміністрацій щодо надання інформації про території і територіальні округи в Донецькій і Луганській області, в яких можливо або неможливо організувати вибори президента України», - нагадав Клюжев.

Відео дня

Читайте такожЯкщо в другий тур вийдуть Тимошенко та Зеленський, то президент – Тимошенко – соціологія

«До 28 грудня, тобто до завтра, Військово-цивільні адміністрації мають надати ЦВК інформацію про те, на яких територіях Донецької і Луганської області можливо або неможливо організувати вибори. Причому цей аналіз з боку військово-цивільних адміністрацій стосується не тільки тих територій, які тимчасово окуповані чи безпосередньо розташовані у зоні бойових дій, але це стосується власне всіх територіальних виборчих округів Донецької і Луганської області», - додав він.

«На нашу думку, в цьому питанні, на відміну від місцевих виборів, є серйозна правова невизначеність щодо процедур і повноважень військово-цивільних адміністрацій саме на президентських виборах подавати такі висновки. Ми закликаємо Центральну виборчу комісію, Донецьку і Луганську військово-цивільні адміністрації дуже зважено підходити до питання оцінки ситуації на територіях Донецької і Луганської областей, використовуючи як пріоритет загальне виборче право на президентських виборах і необхідність забезпечення виборчих прав громадян, які проживають на всій території України», - сказав Клюжев.

Читайте такожЦВК затвердив календарний план заходів з підготовки та проведення виборів президента

Також він додав, що на центральному рівні проблемним є питання реалізації виборчих прав мобільними категоріями громадян, і зокрема це стосується переселенців з Криму та Донбасу, і жителів тимчасово окупованих територій. «Але є певні формальні складнощі. Наприклад, в порядку зміни місця голосування або зміни виборчої адреси зазначається, що, наприклад, громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, не мають підтверджувати свою заяву щодо можливості зміни цього місця голосування, але власне перелік і межі цих населених пунктів тимчасово окупованих в Донецькій і Луганській області визначається указом президента, відповідно до закону про реінтеграцію чи про державну політику щодо забезпечення суверенітету на території Донецької і Луганської областей. І це потребує додаткових роз’яснень з боку Центральної виборчої комісії», - зазначив Клюжев.

«Ми вже зверталися за певними коментарями до органів ведення державного реєстру, і фактично відповіді є неоднаковими, і нам необхідно забезпечити інклюзивність виборів для всіх громадян, тих, які є трудовими мігрантами або внутрішньо переміщеними особами», - наголосив він.