У мережі з'являються нові подробиці технології, за допомогою якої в Порошенка нібито готують масову скупку голосів / oporaua.org

Команді Петра Порошенка нібито вдалося побудувати масштабну мережу масової скупки голосів виборців на майбутніх виборах, повідомляє Telegram-канал Politicus, який веде відомий журналіст Сергій Лямець.

Як стверджується в публікації каналу, як Петро Порошенко, так і його головний конкурент Юлія Тимошенко хотіли б скуповувати голоси на президентських виборах. Але команді чинного президента вдалося побудувати «сітку» під ці цілі, а команді Тимошенко – поки що ні.

Читайте такожЗМІ назвали головного суперника Порошенка на виборах 2019: не Тимошенко

Що таке "сітка"?

Згідно з матеріалами Politicus, «сітка» - це агітатори у регіонах. Агітаторам нібито платять гроші за те, що вони агітують (а по факту, голосують) - в даному випадку, за Порошенка. Стверджується також, що в штабі президента за проект нібито відповідає нардеп Сергій Березенко.

Хто такий Березенко?

Депутата Березенка автори називають вихідцем з команди Леоніда Черновецького, де він нібито і познайомився з технологією.

Як працює скупка?

Politicus також описує схему скупки голосів: у ній на одну людину виділяється 1000 грн. 500 грн вона отримує відразу, записуючись офіційно як "агітатор Порошенка". Ще 500 йому обіцяють, якщо Порошенко набере потрібну кількість голосів по округу.

false

Які гарантії?

За даними каналу, жодних гарантій для учасників структури не передбачено. «Другі 500 грн - і є мотивація, аби агітатор реально працював, а не просто отримав гроші, а потім голосував за Зеленського», - наголошується в публікації.

false
false

Чи законно це?

Автори зазначають, що законність такої активності залежить від того, чи вимагають від агітаторів фото бюлетеня. Бути агітатором і отримувати за це гроші закон не забороняє. А ось вимагати фото бюлетеня - це незаконно. За відсутності такої вимоги - усе легально.

Де застосовувалася технологія?

У Politicus стверджують, що технологія застосовувалася в Україні неодноразово.

«Березенко успішно відкатав її на виборах у Чернігові. Тоді він змагався за депутатський мандат з Геннадієм Корбаном. Використовуючи адмінресурс, він організував скуповування і став депутатом, а Корбана відправив під домашній арешт», - йдеться в публікації.

Якими будуть масштаби скупки?

Автори стверджують, що масштаби застосування «сітки» на президентських виборах будуть величезними. «Відомо про 100 округів - приблизно половина всіх по країні. У них працюватимуть по 1000 агітаторів. Вони зароблять за свій голос і за те, що приведуть ще по 10 тих, хто голосує за Порошенка. Разом - сотні тисяч людей», - вказують автори.

Скупку голосів помітно?

Канал вказує, що скупка голосів помітна. Тим не менш, порівняно безпечно можна скупити додатково 3-4% голосів. Більше - кидається в очі.

Хто може зупинити скупку?

Зазначається, що скупку голосів можуть зупинити силовики, проте на їх роботу впливають певні нюанси.

«СБУ працює на Порошенка. А ось міністр МВС Арсен Аваков якраз торгується з Тимошенко, намагаючись продати їй послугу щодо недопущення скупки. Він навіть на це натякає. За одними даними, вони вже домовилися. За іншим, поки немає», - йдеться у публікації.

Чи є "сітка" у Тимошенко?

За інформацією каналу, у Юлії Тимошенко подібної «сітки» поки немає. «Це не питання моралі. Якщо б вийшло, вона б із задоволенням», - зазначають автори.

Раніше організація «ОПОРА» повідомляла, що в Тернополі набирають людей в команду агітаторів за Порошенка. Спостерігачі організації побували на ознайомчій зустрічі і повідомляли про «схеми мережевого маркетингу» в організації можливої передвиборної агітації.

Завданням агітатора є агітація і проведення анкетування жителів у межах своєї виборчої дільниці. За однією людиною закріплювали 30 квартир. Обіцяна нагорода за таку роботу – 1000 грн в місяць.

Журналісти проекту «Гроші» також розповідали, як штаб Порошенка нібито вербує агітаторів на вибори. Виборцям, як стверджується, платять від 500 до 1500 гривень за підтримку чинного президента.