Петро Порошенко та Володимир Зеленський / фото REUTERS

Сьогодні на НСК "Олімпійський" відбулися довгоочікувані дебати між кандидатами на пост президента Петром Порошенком та Володимиром Зеленським.

Дебати розпочалися о 19.00 з жеребкування. На монетці випали "лаври", що означало, що першим виступить Володимир Зеленський.

Дебати розпочалися з неочікуваного ходу Порошенка. Як повідомляв УНІАН, на "Олімпійському" зробили дві сцени, і кожен кандидат мав виступати на своїй. Однак Петро Порошенко піднявся на сцену Зеленського, щоб привітатися з опонентом. Кандидати потисли один одному руки.

Відео дня
Зеленський та Порошенко тиснуть один одному руки / скріншот

Дебати на "Олімпійському": вступні промови Зеленського та Порошенка

Розпочалися дебати зі вступного слова Зеленського. Свою промову він розпочав із заяви, що колись він сам голосував за свого опонента.

Читайте також"Існує два Порошенки": Зеленський пояснив помилковість обрання Порошенка президентом у 2014 році

"Я сам голосував за Порошенка. Але я помилився. Чи міг я уявити, що його "жити по новому" буде означати "виживати". Тому я тут. Зі своєю командою. Я не політик, я просто людина. Проста людина. Яка прийшла зламати цю систему", - заявив кандидат у президенти.

Потім послідувала вступна промова Порошенка, у якій він звинуватив опонента в тому, що той ховається від людей та ухиляється від армії, після чого назвав Зеленського "мішком".

"Ви – не кіт в мішку, Ви – мішок, а в вашому мішку – сьогодні чорти й коти!", - сказав він

Коли слово отримав Зеленський він відповів, що краще бути котом у мішку, ніж вовком в овечій шкурі.

фото УНІАН

Дебати Зеленського та Порошенка: питання кандидатів один одному

Після вступних промов почалися питання кандидатів одне одному. Першим свої ставив Зеленський.

"Як так вийшло, що Україна є практично найбіднішою країною при найбагатшому президентові за всю історію? Чому підпалювачі магазину "Рошен" знайшли за 4 години, а підпалювачів військових складів та підривачів машини Шеремета не можуть знайти кілька років. Чому ніхто не сидить за Іловайськ та Дебальцеве. Чому за 5 років ми так і не знаємо імена вбивць на Майдані?... Чому не покарані прибічники Януковича? Чому не знято недоторканність з депутатів?", - запитав шоумен.

Читайте такожЗеленський запитав Порошенка, як він став олігархом

Порошенко на жодне з питань не відповів, заявивши, що вже давав на них відповідь на прес-конференціях, та почав розповідати про свої досягнення на посту президента.

Задаючи своє питання, Порошенко натякнув на начебто некомпетентність Зеленського.

"Ви наголосили, що ви збираєтеся вчитися на посаді президента. Ви наголосили на тому, що у вас для цього є час. Чи сіли б ви в літак, пілот якого сів порулити для того, щоб навчитися? Чи лягли би ви під ніж хірурга, який прийшов в операційну для того, щоб повчитися?", - зазначив чинний президент.

Він закликав Зеленського "не знущатися над нашою державою".

На це Зеленський сказав: "По-перше, я не ваш опонент, я ваш вирок". Він також відповів на звинувачення в нібито ухилянні від повісток.

"З приводу того, що я "ховаюся": я був дуже багато разів в АТО. Ви знаєте, що у мене було дуже багато зйомок "Вечірнього квартала". Від кого я ховаюся? Від яких повісток я ховаюся? Я публічна людина. Мене не змогли знайти і дати мені в руки повістку?", - наголосив Зеленський.

Читайте також"Вово, навіщо тобі це треба?": Зеленський розповів, як говорив із Порошенком про президентство

Ще одним питання від Зеленського було: "Чому у ваших друзів досі дві руки?".

Порошенко заявив, що жоден з його друзів не має відношення до корупції. "Жоден із моїх друзів не має і не буде мати жодного відношення до корупції. Бо як тільки буде будь-яка обґрунтована підозра, він припинить бути моїм другом, і винний буде сидіти у в’язниці. Друг це чи партнер – не важливо. Це принципи демократичної держави", - запевнив Порошенко, відповідаючи на запитання Зеленського.

Зеленський та Порошенко стали на коліна

Ще одним неочікуваним поворотом стало те, що Зеленський під час дебатів став на коліна на знак поваги до пам’яті загиблих українців у війні з Російською Федерацією на Донбасі, коли Порошенко заявив, що "не на колінах треба повзти до Путіна для того, щоби захистити державу".

"З приводу колін, щоби було усім зрозуміло, що я мав на увазі. Мені здається, що кожній розумній людині це зрозуміло. Я зараз готовий стати на коліна перед кожною матір'ю, яка не дочекалася свого сина з фронту, свого сина. Я готовий, зараз стану на коліна перед кожною дитиною, яка не дочекалася свого батька. Я готовий стати зараз на коліна перед кожною жінкою, яка не дочекалася свого чоловіка, і вас запрошую", - наголосив Зеленський, звернувшись до Порошенка. 

Порошенко та Зеленський під час дебатів стали на коліна / скріншот

Фінальні промови кандидатів

Наприкінці дебатів кожен із кандидатів виступив з промовою. Зеленський, серед іншого, озвучив досягнення України за часів Порошенка, однак зазначив що діючий президент привласнив собі особисто деякі досягнення.

Читайте такожЗеленський запевняє, що ніколи не розмовляв із Путіним

"У Петра Олексійовича дуже багато було досягнень. І це так. Безвіз, томос, мова, армія. Все, що ви писали на білбордах. Але ви знаєте, мені здається, що чомусь всі ці досягнення ви записали тільки собі. Я не розумію, чому", - сказав Зеленський.

Зокрема, він зауважив Порошенкові: "Українська мова була ще до вас".

"Що стосується безвізу - так, це перемога. Перемога українських дипломатів, української діаспори, які боролися за безвіз ще до того, як ви стали президентом України", - зазначив Зеленський.

Порошенко у своїй фінальній промові сказав, що Зеленський висував «голослівні звинувачення» проти нього, а не говорив про програмні завдання.

Дебати Порошенка та Зеленського / фото УНІАН

Водночас Порошенко заявив, що 21 квітня прийме «будь-який вибір українського народу».

«Я прийму будь-який вибір українського народу 21 квітня. І 22 квітня життя буде продовжуватися. І 22 квітня ми маємо об’єднатися для того, щоб разом боронити державу...», - сказав Порошенко.

Завершилися дебати кандидатів у президенти тим, що Зеленський і Порошенко разом заспівали Гімн України.