У ГПУ заявили, що надали вичерпну інформацію ЦВК про Клюєва і Кузьміна / фото УНІАН

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що з моменту початку виборчої кампанії до Верховної Ради надали вичерпну інформацію Центральній виборчій комісії про екс-депутата від Партії регіонів, глави адміністрації екс-президента Віктора Януковича Андрія Клюєва та екс-секретаря РНБО, колишнього першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна.

Читайте такожПарубій вимагає від правоохоронців надати відомості про перебування Шарія, Клюєва та Кузьміна в Україні

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у соціальній мережі Facebook.

Відео дня

"З моменту старту виборчої кампанії Генеральною прокуратурою на запит ЦВК було надано вичерпну інформацію про громадян Андрія Клюєва та Рената Кузьміна", - заявила вона.

Вона зазначила, що стосовно Клюєва Верховний суд України двічі виніс рішення про реєстрацію ЦВК кандидатом в народні депутати по мажоритарному округу.

"Щодо колишнього заступника генпрокурора Рената Кузьміна, то ще 20 червня 2019 року на ім'я заступника голови ЦВК Євгенія Радченка було направлено лист за підписом заступника генерального прокурора, в якому було вказано про розслідування кримінального провадження за підозрою колишнього заступника та першого заступника генерального прокурора України, заступника секретаря РНБОУ Р. Кузьміна у вчиненні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом, за скоєння яких законом передбачено покарання у виді позбавленні волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна", - повідомила Сарган.

За її словами, у листі також вказано, що проведеними слідчими (розшуковими) діями встановити фактичне місце перебування Кузьміна на території України не виявилося можливим. Натомість постановами заступника генпрокурора підозрюваного оголошено в розшук, проведення якого доручено Національній поліції та Службі безпеки України.

"За даними правоохоронних органів, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності міг переховуватися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території АР Крим, а й на території Російської Федерації. Проте цей «кандидат» тихо зареєстрований кандидатом за списком однієї з партій і лишився поза увагою як ЗМІ, так і активістів", - зазначила Сарган.

При цьому, додала вона, норму закону про обов'язковість проживання протягом останніх п'яти років на території України порушив ще один кандидат - Міхеїл Саакашвілі.

Крім того, вона повідомила, що щодо зареєстрованого кандидатом у народні депутати відеоблогера Анатолія Шарія судом було встановлено, що він "отримав у Республіці Литва статус політичного біженця".

"З 27 лютого 2014 року, за повідомленням Робочого апарату Укрбюро Інтерполу, міжнародний розшук Шарія було припинено у зв'язку зі встановленням місця перебування розшукуваного на території Королівства Нідерланди", - додала Сарган.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня ЦВК на виконання постанов Верховного суду ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами у народні депутати Клюєва та Шарія.

Сьогодні, 3 липня, голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби надати відомості про перебування Кузьміна, Шарія і Клюєва протягом останніх п’яти років на території України.