В ОПОРі розповіли, хто балотується на місцевих виборах / фото УНІАН

До місцевих рад різних рівнів і на посаду міських голів балотуються 56 чинних народних депутатів.

Як повідомляється на сайті громадянської мережі ОПОРА, водночас ніхто з нардепів не бажає стати депутатом сільської (селищної) ради.

Найбільше охочих стати депутатом обласної ради – 36 осіб (12 «списочників» та 24 мажоритарники), до міських рад балотуються 18 осіб, а до районних – лише чотири.

Відео дня

Читайте такожНа Херсонщині облили зеленкою кандидата у мери та трьох кандидатів у місцеві депутати

Крім того, у випадку балотування до міських та районних рад усі чинні народні депутати висунуті першими кандидатами у виборчих списках, а для обласних рад цей показник складає 86%.

"Таким чином, переважна більшість народних депутатів, які балотуються, будуть зазначені як лідери політичних сил у виборчому бюлетені (а дехто навіть у кількох, оскільки балотується до двох рад)", - зазначають в ОПОРІ.

Найбільша кількість осіб балотується до Волинської та Одеської обласних рад – по чотири, та Вінницької, Львівської та Хмельницької обласних рад – по три.

Крім того, 15 народних обранців вирішили поборотись за посаду міського голови.

Так, Зіновій Андрійович (“Слуга народу”) є кандидатом на посаду міського голови Надвірної, Руслан Требушкін (позафракційний) – Покровська, Володимир Крейденко (“Слуга народу”) – Мелітополя, Микола Бабенко (група “Довіра”) – Білої Церкви, Антон Поляков (група “За майбутнє”) – Чернігова, Тетяна Рябуха (“Слуга народу”) – Сум, Ігор Колихаєв (група “За майбутнє”) – Херсона, Олександра Устінова (“Голос”) – Вінниці, Ярослав Руцишин (“Голос”) та Олег Синютка (“Європейська Солідарність”) – Львова, Микола Скорик (“Опозиційна платформа – За життя”) – Одеси, Олександр Фельдман (“Опозиційна платформа – За життя”) – Харкова, Ірина Верещук (“Слуга народу”), Олексій Кучеренко (ВО “Батьківщина”) та Сергій Шахов (група “Довіра”) – Києва.

Більшість народних депутатів, які балотуються до місцевих рад та на пост міського голови, є членами депутатської групи “За майбутнє” – 20 осіб (або 83,3% від усіх членів групи у парламенті). Ще 9 народних обранців представляють “Опозиційну платформу – За життя”, 7 парламентарів є членами фракції “Слуга народу”, по п’ять висуванців у місцеві ради мають депутатська група “Довіра” та “Європейська Солідарність”, чотири є членами ВО “Батьківщина”, двоє – “Голосу”, а ще чотири не входять до жодної фракції.

Місцеві вибори в Україні 25 жовтня 2020

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми мають до 6 листопада.