Страсбург. 30 вересня. УНІАН. Депутати Парламентської Асамблеї Ради Європи вважають, що поки передчасно позбавляти російську делегацію повноважень.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це вони говорили сьогодні під час першої частини обговорення російсько-грузинського конфлікту.

“На цій сесії нам потрібно розпочати діалог. І ми нікого не можемо позбавляти права голосу. Хоча, за результатами розслідування, можливо, ми повинні будемо застосувати певні санкції”, - заявив депутат зі Швеції Горан ЛІНДБЛАД.

Відео дня

Він зазначив, що на сьогодні можна говорити лише про те, що і Грузія застосувала надмірну силу, хоча і на своїй території, однак і Росія вторглася на чужу територію, що також неприпустимо.

Депутат із Греції Теодорос ПАНГАЛОС зазначив, що потрібно бути у постійному контакті з обма сторонами конфлікту і нарощувати ці контакти, в першу чергу для того, щоб надати максимальну допомогу цивільному населенню. Крім того, він висловив переконання в тому, що Рада Європи має ухвалити певні рішення за результатами цього конфлікту.

Депутат з Албанії Кастріот ІСЛАМІ зазначив, що введення європейських спостерігачів на територію Грузії є, можливо, лише першим кроком, а в майбутньому, можливо, варто подумати над розгортанням поліцейської миротворчої місії Євросоюзу у регіоні для проведення операцій у Південній Осетії та Абхазії.

Депутат з Фінляндії Сінікка ХУПСКАЙНЕН також висловила переконання у тому, що російську делегацію не потрібно позбавляти права голосу в ПАРЄ.

“На мою думку, це неправильний шлях. Я думаю, що дуже важливо, щоб усі члени російської делегації могли брати участь у дискусії та стежити за нею. Також дуже важливо, щоб продовжувався діалог між Радою Європи і Росією”, - сказала депутат.

Депутати від Російської Федерації у своїх виступах наголошували на агресивних намірах Грузії, наводили історичні докази складних відносин між грузинами й осетинами, а також обвинувачували країни-члени НАТО та США у фінансуванні озброєння грузинської армії.

“Я вивчила меморандум спеціальної комісії ПАРЄ, і залишилося відчуття, що істина так і не далася контролюючим. Не має висновку щодо того, хто розв’язав конфлікт”, - заявила депутат від Росії Олена ГОРЯЧЕВА.

Вона зазначила, що фраза про те, що обидві сторони винні в ескалації конфлікту, не є правильною.

“За цією логікою, і Гітлер, що витоптав чоботами пів-Європи, і Росія разом з Англією та Америкою, які розгромили фашизм, – одне і те ж”, - наголосила депутат.

Депутат Олександр БАБАКОВ зазначив, що Росія має багато документів, що свідчать про агресію з боку Грузії. “Грузія сьогодні веде політику брехні та обману. І тому дуже хотілося б, щоб реальне розслідування виключило б факти необ’єктивності”, - сказав він.

За словами депутата від Нідерландів Тіні КОКСА, частина відповідальності лежить на країнах-членах Євросоюзу, НАТО і США. “ЄС, НАТО і США готували і тренували грузинську армію, тому вони несуть частину відповідальності за цю війну”, - сказав депутат.

У свою чергу, парламентарії від Грузії заявляли про агресивність Росії і вимагали від Асамблеї засудити такі дії.

“Необхідно констатувати: Росія здійснила інтервенцію на іншу країну, вона готувала війну, озброювала сепаратистів, виступала проти інтернаціоналізації миротворчих сил”, - заявив депутат Георгій ГАБАШВІЛІ.

“Найголовніше – це засудити дії Росії, зокрема, визнання сепаратистських територій. Ми не хочемо виключати Росію з Ради Європи, але ми хочемо, щоб ця країна була відповідальна та достойна цінностей Ради Європи”, - сказала депутат Чіора ТАКТАКІШВІЛІ.

Загалом у сьогоднішніх дебатах виступили 26 депутатів. Крім того, виступили Генеральний секретар Ради Європи Террі ДЕВІС та комісар Ради Європи з прав людини Томас ХАММАРБЕРГ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 вересня, у Парламентській Асамблеї Ради Європи розпочалися слухання щодо російсько-грузинського конфлікту. Слухання триватимуть два дні: сьогодні та у четвер, 2 жовтня.