Брюссель. 29 квітня. УНІАН. Депутат від Блоку Юлії Тимошенко Олексій  ЛОГВИНЕНКО вважає, що Україна може отримати переваги від пропозицій російського Президента Дмитра МЕДВЕДЄВА про нову систему безпеку в Європі.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це він заявив 28 квітня на конференції “Створення спільного простору безпеки в Європі на основі співробітництва”, організованій групою соціалістичних партій Європарламенту.

“Ці пропозиції для нас - варіант розпочати все з нуля і вписатися в цю систему безпеки”, - сказав він.

Відео дня

Депутат зазначив, що блоковий принцип забезпечення безпеки в Європі, сформований після Другої світової війни, вичерпав себе.

“Глобальна криза вже продемонструвала, що система безпеки не вичерпуються військовим аспектом, йдеться передусім про безпеку економічну. Є дуже серйозне питання безпеки енергетичної, оскільки Європа не здатна забезпечити себе енергоресурсами”, - сказав О.ЛОГВИНЕНКО.

“Крім того, дуже серйозним є питання глобальних процесів: інформаційна безпека, розповсюдження небезпечних процесів, в тому числі вірусів, стихійних лих тощо”, - додав депутат.

При цьому він висловив переконання в тому, що не можна будувати безпеку в Європі без урахування великих гравців на території Європи, в тому числі, без урахування Росії.

“Без участі Росії в системі колективної безпеки в Європі, цієї безпеки не може бути апріорі, і ми тоді повертаємося до блокового принципу. Подивіться, замість Варшавського договору вже з’явилися ОДКБ, ШОС. І до чого це може призвести, якщо знову розпочнеться гонка озброєнь?”, - сказав О.ЛОГВИНЕНКО.

Він висловив переконання у необхідності змінювати філософію підходу до безпеки в Європі. У зв’язку з цим, депутат також зазначив, що вступ України до будь-якого блоку на сьогодні не вирішить питання безпеки.