Київ. 1 червня. УНІАН. Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» сьогодні відновило постачання української електроенергії в Польщу на адресу компанії Zomar S.A. (Польща).

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам директор «Укрінтеренерго» Валентин БОНДАРЕНКО.

«Постачання відновлено сьогодні», - сказав він, зазначивши, що відновлення експорту в цьому напрямі забезпечить збільшення завантаження вітчизняних електростанцій.

Відео дня

За словами В.БОНДАРЕНКА, потужність постачання до Польщі становить близько 100 МВт.

Коментуючи запитання про ціну електроенергії, яку експортують польському контрагентові, директор «Укрінтеренерго» сказав: «Українська електроенергія експортується до Польщі за ціною, яка перевищує оптову ринкову ціну на внутрішньому ринку або, іншими словами, ціни для українських споживачів».

Він уточнив, що в рамках чинного контракту ціни на електроенергію, що експортується в Польщу, переглядатимуть щомісяця і визначатимуть за формулою, що враховує прогнозну оптову ринкову ціну, яку щомісяця встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики для внутрішнього ринку, а також підвищувальний коефіцієнт.

Директор компанії зазначив, що аналогічний підхід уже впродовж кількох років «Укрінтеренерго» використовує при формуванні цін на електроенергію, яка виробляється в ”острові Бурштинської ТЕС” і продається на кордоні України з Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Тому ціни на українську електроенергію, що експортується до Європи, перевищують ціни, що встановлюються для внутрішнього ринку.

Раніше ціни на українську електроенергію, що постачається в Польщу, не були прив`язані до прогнозної оптової ринкової ціни, яку встановлює НКРЕ, і визначалися під час переговорів «Укрінтеренерго» і Zomar.

Нагадаємо, що експорт української електроенергії в Польщу було припинено в грудні 2008 року через відмову Zomar S.A., зумовлену різким падінням енергоспоживання всередині Польщі.

Україна 2008 року знизила експорт електроенергії на 14,5% порівняно з 2007 роком – до 7,868 млрд. кВт/г, тим часом доходи України від експорту електроенергії 2008 року зросли на 26,8% (на 101,6 млн. дол.) порівняно з 2007 роком – до 480,4 млн. дол. Причина збільшення доходів на тлі зниження обсягу експорту – суттєве зростання цін на експортовану електроенергію минулого року.