Брюссель. 22 вересня. УНІАН. Європарламент схвалив пакет законодавства про нову систему фінансового нагляду.

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідні проекти нормативних актів були затверджені сьогодні на сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Тепер Рада ЄС має остаточно затвердити це рішення, після чого воно зможе набрати чинності.

Відео дня

Нове законодавство, зокрема, передбачає створення Європейського бюро системних ризиків, яке моніторитиме і оцінюватиме стабільність фінансової системи в цілому. Крім того, буде створена Європейська система фінансового нагляду, яка займатиметься наглядом за окремими фінансовими інституціями і складатиметься з представників національних фінансових регулювальників. В рамках Європейської системи фінансового нагляду планується створити три адміністрації: Європейську банківську адміністрацію, Європейську адміністрацію у сфері страхування і діяльності пенсійних фондів і Європейську адміністрацію безпеки та ринків.

Країни-члени ЄС отримають право на апеляцію рішень нових адміністрацій.

4 нових органу - Європейське бюро системних ризиків, Європейська банківська адміністрація, Європейська адміністрація у сфері страхування і діяльності пенсійних фондів і Європейська адміністрація безпеки та ринків, – базуватимуться у Франкфурті, Лондоні та Парижі.

Як повідомляв УНІАН, Єврокомісія представила проект законодавчого пакету щодо створення нових органів фінансового нагляду 23 вересня 2009 року. 2 грудня 2009 року Рад міністрів з питань економіки і фінансів ЄС схвалила ці пропозиції в цілому, після чого почалися переговори з Європарламентом, які завершилися компромісом лише 3 вересня цього року.

7 вересня Рада ЄС на своєму засіданні підтримала досягнутий компроміс.

Передбачається, що Європейське бюро системних ризиків моніторитиме і оцінюватиме стабільність фінансової системи в цілому

Три адміністрації, що створюються в рамках Європейської системи фінансового нагляду, мають забезпечувати застосування національними наглядовими органами стандартів ЄС в своїй практиці, зокрема, шляхом розробки обов’язкових технічних стандартів, необов’язкових рекомендацій, які можуть використовуватися національними наглядовими органами в окремих випадках. Крім того, до завдань адміністрацій віднесено координацію аналізу ризиків, участь в роботі національних наглядових органів в статусі спостерігачів для виявлення можливих недосконалостей в застосуванні європейського законодавства, сприяння тренінгу персоналу національних наглядових органів.

Нові наглядові органи можуть бути створені вже з січня 2011 року.