Брюссель. 11 листопада. УНІАН. У Європейському парламенті стверджують, що Україна використовує в Європарламенті лобістські прийоми, «дуже схожі» на прийоми Кремля.

Про це повідомляє сьогодні Інтернет-видання EurActiv після того, як Європарламент удруге відклав голосування щодо резолюції про ситуацію в Україні.

Вперше Європарламент планував прийняти резолюцію по Україні 21 жовтня. Проте тоді за пропозицією групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, що підписала 13 жовтня Меморандум про співпрацю з Партією регіонів, голосування було перенесене на 11 листопада.

Відео дня

Головним аргументом для перенесення послужило бажання дочекатися результатів місцевих виборів.

Під час обговорення порядку денного сесії 10 листопада група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів висунула новий аргумент: майбутній саміт Україна-ЄС, призначений на 22 листопада. При цьому багато депутатів також висловилися за необхідність детальніше вивчити доповідь групи спостерігачів від Європарламенту, які побували на місцевих виборах в Україні. В результаті голосування знову було перенесене.

Як повідомляє EurActiv, група народних партій, що ініціювала ухвалення резолюції, визнала свою поразку, але разом з тим звинувачує інші групи Європарламенту в тому, що вони підпали під вплив українського лобі.

Так, депутат Гіоргі ШОПФЛІН (група народних партій, Угорщина) заявив виданню, що соціалісти «чітко йдуть на будь-які поступки» Президенту України Віктору ЯНУКОВИЧУ, на які можуть іти.

«Якщо вони хочуть робити це, чудово, але це означає, що вони підривають довіру до себе у сфері прав людини і демократії», - сказав депутат.

При цьому, за словами Г.ШОПФЛІНА, який працював за часів «холодної війни» (1967-1976 рр. – УНІАН) на ВВС, українські дипломати і чиновники багато чому навчилися в нинішнього прем`єр-міністра Росії Володимира ПУТІНА у сфері того, як проводити зустрічі із західними партнерами.

«Звучить те, що Захід хоче чути, але реально зміст абсолютно інший», - сказав депутат.

При цьому він зазначив, що керівництво Києва передає послання про те, що «порядок» в Україні також і на користь ЄС, особливо після попередньої нестабільності і боротьби за владу між колишніми союзниками по Помаранчевій революції.

«При Сталіні теж був порядок», - додав депутат, зазначивши при цьому, що Київ провів блискучу лобістську кампанію для того, щоб «убити резолюцію».