Брюссель. 18 вересня. УНІАН. Міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорскі та Німеччини Гвідо Вестервеллє виступають за посилення повноважень європейських органів влади.
Про це вони написали в своїй статті “Нове бачення для Європи”, оприлюдненій сьогодні в New-York Times.
“Разом з іншими міністрами закордонних справ в групі “Майбутнє Європи” ми завершили доповідь про те, як подолати кризу. Наші пропозиції широкі. Ми маємо реформувати економічний та монетарний союз, здійснити структурні зміни та посилити нашу конкурентноздатність”, - написали міністри.
Р.Сікорскі та Г.Вестервеллє виступили за посилення влади на рівні ЄС з тим, щоб контролювати національні бюджети країн-членів, створити ефективний механізм нагляду за банківською сферою, а також зробити обов’язковою економічну координацію країн-членів в ключових сферах.
“Якщо реалізація цих кроків означатиме більше влади на європейському рівні, ми можемо робити це лише, якщо це буде демократично легітимізовано”, - наголосили міністри.
Саме тому вони запропонували посилити роль Європейського парламенту, а також участь національних парламентів у схваленні загальноєвропейських рішень. Р.Сікорскі та Г.Вестервеллє вважають, що вже зараз необхідно створити постійно діючий спільний комітет між Європарламентом та парламентами країн-членів ЄС.
Крім того, міністри виступають за те, щоб надати в майбутньому Європарламенту право ініціювати законодавчі акти, а сам парламент перетворити на двопалатний зі створенням другої палати з представників країн-членів ЄС.
“Наша амбіція – забезпечити, щоб Європа відігравала глобальну роль, яка б відповідала її економічній могутності. Ми відмовляємося дозволити, щоб ЄС був, за словами колишнього міністра закордонних справ Бельгії Марка Ейскенса, “політичним карликом та військовим черв’яком”, - написали міністри.