Брюссель. 9 жовтня. УНІАН. Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон стурбована вироком лідеру опозиційної казахстанської партії “Алга !” Володимиру Козлову.
Про це йдеться у заяві речника Верховного представника ЄС, текст якої передано УНІАН.
“Верховний представник із стурбованістю відзначила результати судового процесу проти Володимира Козлова, лідера опозиційної партії “Алга!”. В.Козлов був засуджений до семи з половиною років позбавлення волі з конфіскацією його майна за розпалювання соціальної незгоди, у намаганні повалення уряду Казахстану та за організацію злочинного угруповання, яке підбурювало до жорстокостей в Жанаузені у грудні 2011 року”, - написано у заяві.
Речник Верховного представника ЄС зазначив, що делегація ЄС в Казахстані стежила за процесом у співпраці з іншими міжнародними гравцями.
Привітавши можливість вільно спостерігати за судовим процесом, речник зазначив, що було виявлено кілька порушень в ході процесу, в тому числі, було незрозумілим, як розслідувалися події, які б доводили провину чи пряму участь В.Козлова у подіях грудня 2011 року.
“Таким чином, вирок В.Козлову видається непропорційним та, з урахуванням його політичної діяльності, таким, що має політичний підтекст”, - написано у заяві.
У зв’язку з цим ЄС закликав владу Казахстану переглянути процес у відповідності до міжнародних зобов’язань, взятих на себе Казахстаном.
Вирок В.Козлову було винесено 8 жовтня.