REUTERS

Чимало людей досі вірять, що вакцини можуть ослабити імунну систему, а дітям краще перехворіти на певну хворобу і так отримати від неї "природний імунітет". 

Та такі міфи й упередження щодо вакцинації створюють небезпеку для життя. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Найстрашніше, що від цього страждають діти. Зараз в обласній лікарні на Київщині за своє життя бореться хлопчик, якому всього 2 роки і 8 місяців. Дитина вже майже тиждень у реанімації на апараті штучного дихання та в стані штучної коми. Причина такого стану — правець.

Відео дня

Читайте такожВ Україні зафіксовано небезпечну інфекцію - 11-річний хлопчик лежить у лікарні при смерті (відео)

"Цьому можна було б запобігти, якби хлопчик був вчасно вакцинований. Натомість матір дитини відмовилась від щеплення, а однією з причин вказала інформацію, що прочитала в інтернеті. Начебто до 3-х років дітей вакцинувати не треба, бо це впливає на розвиток нервової системи. Тому й не хотіла вакцинувати дитину до цього часу, попри те, що вакцини були в наявності", - розповіла Супрун.

Наразі дитині ввели з метою порятунку протиправцеву сироватку, однак вона діє лише на токсини в крові та безсила проти тих, що вже встигли проникнути в нервову систему. Загроза смерті все ще зберігається, адже токсин може викликати параліч серцевої мускулатури.

"Таких історій не має траплятись в 21 столітті. Коли є можливість проконсультуватись з лікарем, а не шукати інформацію в інтернеті, коли вакцини є у вільному доступі, та їх не потрібно купувати за власний кошт", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Вона нагадала, що за календарем профілактичних щеплень, діти від правця мають бути щеплені в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років та 16 років. Надалі потрібно ревакцинуватись від хвороби кожні 10 років.