vin.gov.ua

Сьогодні, 12 вересня, в обласній дитячій лікарні відкрито унікальне для України відділення екстреної медичної допомоги. На базі відділення пацієнту буде забезпечено інтенсивну терапію та оперативні втручання за необхідності, а також діагностичні рентген- та ультразвукові дослідження, лабораторні обстеження.

Ключовою особливістю є те, що "карета" швидкої фактично заїжджає безпосередньо в коридор відділення, звідки пацієнта транспортують до оглядових.

У вітальному слові голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив, що новостворене відділення дозволяє в найкоротші терміни надавати медичну допомогу маленьким пацієнтам.

Відео дня

«Для проведення робіт зі створення даного відділення з обласного бюджету виділено 11 млн грн, за що я хочу щиро подякувати депутатам та голові профільної комісії облради. Відкриття відділення екстреної медичної допомоги є промовистим прикладом бюджетної децентралізації. Створення системи обласних комунальних некомерційних медичних підприємств дасть можливість закладу відійти від тарифної сітки та отримати управлінську і фінансову автономії. Коли реформа первинки реально запрацювала, перед нами постала проблема організації заробітних плат на вторинному, і, особливо, на третинному рівні.Наразі ми працюємо над підвищенням заробітних плат медичному персоналу лікарень», – зауважив Валерій Коровій.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що приклад Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні є показовим для всієї України. Він наголосив на тому, що якісна медична послуга – це не лише належні умови для роботи, а й потужний високопрофесійний колектив, а відтак, питання збільшення рівня заробітних плат – першочергове.

Головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко висловив щиру вдячність за те, що ідея створити екстрене дитяче відділення знайшла всебічну підтримку з боку Уряду, керівників області та міста, а також депутатського корпусу обласної Ради.

«Вінницька обласна дитяча лікарня є найкращою в Україні за показниками лікувальної роботи, системністю підходів та чіткістю структури. Протягом останніх п’яти років ми вдвічі знизили показник лікарняної летальності і вже три роки поспіль утримуємо його на одному з найнижчих рівнів в Україні. Дане відділення є унікальним не лише для Вінниччини, аналогів йому сьогодні в нашій державі немає. Європейський підхід у створенні даного відділення дозволяє значно скоротити час огляду пацієнтів, період прийняття рішень та встановлення діагнозу за невідкладних станів, а також період до надання невідкладної допомоги», – наголосив керівник лікувального закладу.

Після урочистого перерізання символічної стрічки посадовці здійснили огляд приміщень новоствореного відділення екстреної медичної допомоги Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

Зауважимо, що Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня є багатопрофільним лiкувально-профiлактичним закладом, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу дітям області та міста Вінниці за 40 спеціальностями. Лікарня має в своєму складі стаціонар на 440 ліжок та 21 ліжко анестезіології та інтенсивної терапії, 12 з яких для новонароджених. В лікарні цілодобово надається високоспеціалізована ургентна і планова медична допомога. Щорічно до приймального відділення та травмпункту ВОДКЛ звертається близько 50тис. пацієнтів, причому кількість звернень щорічно збільшується на 1,5-2 тис. хворих.

В 2016 році проведено реструктуризацію закладу, завершенням якої є створення відділення екстреної медичної допомоги. Це дозволило територіально об'єднати всі служби,  задіяні в наданні екстреної медичної допомоги. В подальшому дітей з відділення екстреної медичної допомоги можна перевести до стаціонарних відділень за профілем або госпіталізувати пацієнтів у дане відділення на період до трьох діб чи скерувати пацієнта до іншого закладу охорони здоров’я.

Для проведення робіт зі створення відділення екстреної медичної допомоги усього виділено 16 млн грн., у тому числі у 2018 році – кошти Державного фонду регіонального розвитку в розмірі 5 млн грн, а в 2019 році – кошти Обласного бюджету (бюджету розвитку) в розмірі 11 млн грн. З них, 3 млн грн на закупівлю медичного обладнання – універсального операцiйного столу, операційної лампи, апаратів штучної вентиляції легень.