Лабораторний центр МОЗ провів моніторинг стану повітря в Києві / kievcity.gov.ua

Зараз ситуація зі станом атмосферного повітря в Києві залишається у своїх звичних параметрах, збільшення концентрації забруднювальних речовин, за якими проводиться моніторинг, не зафіксовано.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України у Facebook.

Читайте такожПерший рівень небезпеки: синоптики попередили про туман в Україні 25 жовтня

Відео дня

Зазначається, що 24 жовтня в МОЗ відбулася нарада щодо стану забруднення атмосферного повітря в Києві під головуванням міністра Зоряни Скалецької.

На зустрічі були представлені фактичні дані моніторингу атмосферного повітря в Києві, які проводяться силами та засобами лабораторій ДУ "Київський міський лабораторний центр МОЗ України", ДУ "Інститут громадського здоров’я НАМН України" та Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

"Наразі ситуація зі станом атмосферного повітря в м. Києві залишається у своїх звичних параметрах, збільшення концентрації забруднювальних речовин, за якими проводиться моніторинг, не зафіксовано", - йдеться у повідомленні.

Водночас, зазначається, що осінні погодні умови (тумани, наявність приземних інверсій) можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин та негативно впливати на стан здоров’я населення.

Так, за результатами зустрічі Міністерство охорони здоров’я України планує ініціювати проведення міжсекторальної зустрічі з Міністерством енергетики та захисту довкілля задля впровадження Порядку здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 14 серпня 2019 року №827.

Також МОЗ планує визначити контроль якості атмосферного повітря пріоритетним питанням в рамках соціально-гігієнічного моніторингу, який буде фінансуватися з державної бюджетної програми "Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями". Крім того відбудеться семінар для експертів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення та екології, які пройшли професійну атестацію та отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат для проведення експертизи проектів будівництва.

Також відомство планує ініціювати зміни в міській інфраструктурі, будівництво об’їздних доріг для зменшення автомобільних викидів в житловій зоні; оновити законодавство, що встановлює гранично-допустимі концентрації для шкідливих речовин в атмосферному повітрі.

Напередодні повідомлялось, що за даними ресурсу AirVisual рівень забруднення повітря на проспекті Науки в Києві оцінюють у 180 одиниць. Такі показники є вкрай небезпечними для здоров'я людей.