9-річний хлопчик із села Стахорщина Чернігівської області, який помер через отруєння невідомою речовиною, під час прогулянки з друзями скуштував отруйні корінці цикути.

Згодом дітей почало нудити, їх госпіталізували медики, але наймолодшого Михайла врятувати не вдалося. Найімовірніше, ця рослина і призвела до його загибелі. Що таке цикута, звідки взялася і чому вона небезпечна, йдеться в сюжеті ТСН.

Відео дня

Медики, які прибули на місце інциденту, спочатку думали, що у дітей отруєння медикаментами, оскільки вони мали однакові симптоми. У хлопчика, кажуть, шансів не було.

"Він був без свідомості. У нього були тільки поодинокі вдихи. Те, що це отруєння, сумнівів не викликало, тому що у всіх були однакові симптоми. Думали, можливо, таблетками", - каже Ольга, лікар-анестезіолог Новгород-Сіверської районної лікарні.

Читайте такожУ Чернігівській області троє дітей отруїлися невідомою речовиною - одна померла

Пізніше встановили, що причина смерті - отруєння речовиною.

"Зразки цієї рослини відібрані і вони будуть спрямовані на проведення судово-ботанічної експертизи", - зазначає Тетяна Похилько, прес-секретар прокуратури Чернігівської області.

Стан двох інших хлопчаків Миколи та Андрія нормалізували. Лікарі запевняють, що отруєння не буде мати наслідків.

Місцеві ж кажуть, що досі не бачили цю рослину, тільки читали про неї в мережі.

Зазначимо, що цикута - одна з найбільш отруйних рослин в Україні. Не росте лише в Криму та Карпатах, тому що любить болота. Рослина із сімейства зонтичних, як морква з петрушкою, тільки стебло у неї порожнє. Високе, легко витягується з ґрунту, і навіть отруйна при дотику.

"Найбільше отрути в кореневищі. У цикуті міститься цитотоксин, який дуже небезпечний, він діє на центральну нервову систему і викликає параліч", - пояснює Микола Федорончук, науковий співробітник інституту ботаніки імені М. Холодного.

Такий вигляд має цикута / wikipedia.org