Спіруліна для здоров'я і схуднення / Фото: ua.depositphotos.com

Спіруліна – це суперфуд, який має багато поживних речовин і став популярним серед людей, які дотримуються здорового харчування. Вона містить незамінні амінокислоти, підвищує рівень гемоглобіну в крові, а також є джерелом легкозасвоюваного білка.

Спіруліна це прісноводна мікроводорість, яка з'явилася на Землі близько 3,5 млрд років тому. Росте вона тільки у дуже лужному середовищі й особливому мікрокліматі. Має синьо-зелений колір і спіралевидну форму, завдяки якій і отримала свою назву.

Вона багата на такі поживні речовини:

  • рослинний білок;
  • хлорофіл;
  • вітаміни А, групи В, С, D, Е;
  • фосфор;
  • калій і інші мінерали.

Читайте також7 добавок, щоб зробити коктейлі кориснішими

Відео дня

Одним з активних компонентів спіруліни також є Фітоціан - це потужний імуномодулятор. Вміст білка в спіруліни досягає 68% - за амінокислотним складом ця водорість випереджає велику кількість рослинних білків, в тому числі боби і сою.

Завдяки таким характеристикам спіруліна позитивно впливає на організм й допомагає впоратися з низкою проблем:

  • значно підвищує імунні сили і прискорює відновлення після перенесених захворювань;
  • покращує зовнішній вигляд шкіри голови і волосся, запобігає появі акне і вугрів;
  • робить організм більш витривалим і бадьорим;
  • виводить з організму токсини і шлаки, запобігаючи патології кишківника;
  • раціон насичується комплексом вітамінів, мікро- і макроелементів;
  • нормалізується метаболізм, концентрація цукру і рівень холестерину.
Спіруліна користь / Фото: biopeople.ru

Протипоказання до застосування спіруліни

Не рекомендується приймати добавку тим, у кого є будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення: гастрит, холецистит, панкреатит і т. д. Відтак можуть виникати сильні болі в шлунку. Не рекомендовано включати до раціону, якщо є хронічні захворювання нирок і гіпертонії.

Також зустрічається індивідуальна непереносимість - нудота від смаку і запаху спіруліни.

Спіруліна при вагітності й лактації

Спіруліна повністю безпечна для молодих мам і новонароджених. Більш того, продукт постачає в організм додаткові мінерали і вітаміни. Ця водорість також ефективна для полегшення симптоматики токсикозу.

Крім того, суперфуд позитивно впливає на жіноче здоров'я й допомагає у виношуванні вагітностей.

Спіруліна при вагітності / Фото: topplant.es

Спіруліна для схуднення

Спіруліна є справжнім порятунком для ласунів. Вона допомагає наситити організм залізом та іншими мікроелементами зменшує апетит і тягу до солодкого.

Хоч варто пам'ятати, що для боротьби із зайвими кілограмами необхідно, перш за все, розробити правильний раціон харчування й обрати систему фізичних навантажень.

При збої метаболізму спіруліна допоможе нормалізувати обмінні процеси, стимулюючи спалювання жирів. Для досягнення поставлених цілей при схудненні курс прийому спіруліни повинен складати близько 2-3 місяців.

Спіруліна для волосся, шкіри і нігтів

Позитивний вплив водорість дає при випадінні волосся. Перший результат можна спостерігати після місяця прийому. Волосся стає густішим, ріст пришвидшується. Крім того, суперфуд підвищує імунітет і допомагає пережити осінньо-весняний гіповітаміноз на рівні з вітамінними комплексами.

При регулярному вживанні поліпшується й пам'ять і зір, нормалізує тиск і рівень холестерину в крові. 

Читайте такожЛляна олія: чим корисна та як її вживати

Вибір правильної спіруліни

Через зростаючий попит на продукцію, спіруліну стали вирощуватися штучним шляхом. Але культивована культура не володіє настільки великим спектром корисних властивостей, як та, що виросла у природному середовищі.

При штучному вирощуванні нерідко застосовують агрохімікати, а спіруліна характеризується специфічними смаковими якостями. Майбутнім і молодим мамам така продукція протипоказана.

Спіруліна для схуднення / Фото: banka-speciy.in.ua

Найбезпечнішим варіантом є та, яка вирощується за органік-методикою із застосуванням добрив органічного типу. Таку водорість виробляють в Таїланді, Чилі, Китаї та Індії. Спіруліна, яка росте природним шляхом стала великою рідкістю на сьогодні. У всьому світі залишилося всього два вогнища:

  1. Чад - озеро, що знаходиться на території Африки;
  2. Ченхай - озеро на території Китаю.

Як обрати спіруліну

Спіруліну виготовляють у трьох формах:

  • таблетована;
  • гранульована;
  • порошкоподібна.

Купуючи спіруліну варто звернути уваги на виробника й на органічність: на упаковці повинні бути стандартні позначення сертифікованого продукту – значок органіки (зелений листочок) і євро (зірочки). Ціна якісного порошку – близько 200 грн за упаковку.

Спіруліна – правила вживання

Спіруліна не є лікарським препаратом. Лікарі радять починати прийом з малого дозування. 

Безпечна добова доза порошку – 4 г (1 ч. л.) в профілактичних цілях, 8 г (2 ч. л.) в лікувальних цілях. Перевищувати дозування не можна: можуть виникнути болі в шлунку і кишківнику, нудота, тахікардія і підвищена збудливість.

Щоб побачити результат, суперфуд необхідно приймати не менш як місяць. Потім необхідно зробити перерву на 2-3 тижні і можна знову включати спіруліну до меню. Такими циклами водорість можна приймати на постійній основі. Але якщо раптом в один день стала відчуватися огида, якої раніше не було, варто зробити паузу. Так організм підказує, що вже наситився.

Спіруліна правила вживання / Фото: ua.depositphotos.com

Щоб вона приносила користь, важливо дотримуватися кількох правил. По-перше, не треба піддавати її термічній обробці: це руйнує всі лікувальні властивості. По-друге, водорість не можна поєднувати з молочними продуктами: вони блокують засвоєння корисних речовин. 

Наприклад, можна змішати спіруліну з теплою водою (не більше 40 °С), дати настоятися 7-10 хв. За цей час відбудеться ферментація і водорість "оживе". Після пиття такого коктейлю, снідати можна за півгодини. Приймати суперфуд зранку добре ще й тому, що спіруліна має чудову властивість тонізувати організм, злегка бадьорить і заряджати енергією на весь день.