REUTERS

Про це вона повідомила у Страсбурзі в ході круглого столу на тему: "Діти Донбасу та війна", що відбувся на полях зимової сесії ПАРЄ, передає власний кореспондент УНІАН.

Читайте такожНа Донбасі працюють психологи, які допомагають потерпілим від домашнього насилля

"Я переконана, що ці цифри не є остаточними, тому що окуповані території залишаються закритими для міжнародних гуманітарних місій, і тому ми не знаємо досі точної кількості дітей, які постраждали від обстрілів", - констатувала Геращенко.

Відео дня

Також вона повідомила, що бойовики залучають дітей до участі у незаконних збройних формуваннях.

"Є приклади, коли бойовики залучають дітей до роботи на блокпостах, є багато прикладів, коли росіяни на своїх сайтах, в газетах показують, як вони в Ростовській області організують літні збройні табори, куди привозять дітей з окупованих територій, по суті, готують з них бойовиків", - сказала вона.

Крім того, за словами Геращенко, ще з вересня українська сторона веде переговори щодо звільнення підлітків, родини яких проживають на окупованих територіях, і яких було затримано за вчинення "диверсій".

"Майже півроку їх тримають у в'язницях. Нам та ОБСЄ обіцяли звільнити їх до новорічних свят, але і на сьогодні ці підлітки залишаються у в'язниці", - повідомила Геращенко.

Вона також наголосила, що серйозною загрозою для дітей на окупованих територіях залишаюся міни.

"Згідно з інформацією ЮНІСЕФ, було виявлено та вилучено понад 55 тис. мін та інших боєприпасів, що не розірвалися, і тільки можна уявити, скільки залишається не вилучених мін. Коли українські військові звільняли Слов’янськ, вони побачили, що міни були сховані у підручниках, прив'язані до дерев, міни ховали в школах, дитячих садочках. Є приклади, коли діти від мін втратили всі кінцівки - дитина у 8-10 років залишилася без рук та ніг", - повідомила Геращенко.

Крім того, вона нагадала, що через війну майже 2 тисячі дітей стали сиротами, і це дані станом на вересень минулого року.

"Очевидно, що цих дітей зараз більше, тому що протягом тільки 2016 року загинуло 211 військових", - уточнила Геращенко.

Читайте такожЗа час війни на Донбасі загинули 9 733 людини та 22 720 поранено - ООН

Серед інших вона також проблему вивезення дітей з окупованих територій до Росії.

"Всі ці питання повинні звучати не тільки в ПАРЄ, але й в ООН, і тому ми привертаємо до цього увагу. Як ми бачимо вирішення? Ми наполягаємо на доступі міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій, зокрема, комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ, організацій, які могли б моніторити ситуацію і гуманітарно підтримувати ті категорії населення, зокрема, дітей, які страждають", - сказала перший заступник голови ВР.

Другим аспектом вирішення проблем вона назвала спільні програми з розмінування.

"Ми також вимагаємо від РФ та її маріонеток звільнення всіх заручників, а це 110 цивільних та військових, та звільнення підлітків, яких немає у списку, і ми вимагаємо повністю припинити залучення дітей до збройного конфлікту", - наголосила Геращенко.