Депутати Київради підтримали створення Київського міського центру дитячої нейрохірургії на вул. Шовковична, 39/1.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні сесії Київради. Проект рішення підтримали 106 з 114 присутніх в залі депутатів.

Новостворений центр віднесено до сфери управління Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА. Медичний заклад розміститься в сьомому корпусі за вказаною адресою, де для його розміщення передбачено два поверхи, що становить понад 2,5 тис. кв. метрів.

Відео дня

Депутати затвердили статут Київського міського центру дитячої нейрохірургії.

Як йдеться в цьому документі, міський центр дитячої нейрохірургії є бюджетною неприбутковою установою.

Рішення реалізується в межах ліміту штатів закладів охорони здоров’я міста. Для забезпечення роботи центру необхідно виділення додаткових асигнувань в сумі 30 млн. грн. для придбання необхідного обладнання.

У пояснювальній записці до підготовленого проекту рішення зазначається, що щорічно в Києві черепно-мозкові травми отримують близько 5 тис. дітей, які потребують екстреної нейрохірургічної допомоги. Приблизно така ж кількість дітей потребує планової нейрохірургічної допомоги внаслідок наявності у них епілепсії, пухлин мозку, вроджених вад тощо.

З 1995 року по травень 2009 планова та ургентна меддопомога дітям з нейрохірургічною патологією надавалась у ДП «Інститут нейрохірургії ім. академіка Ромоданова АМН України». Враховуючи те, що зазначений заклад фінансується з бюджету державного рівня, часто поставала проблема відшкодування витрат при наданні ним медичної допомоги дітям Києва та фактично унеможливлювала вплив органу управління охорони здоров’я столиці.

З 25 травня 2009 року, після відмови Інституту ім. Ромоданова в наданні ургентної допомоги дітям з черепно-мозковими травмами у зв’язку з виходом з ладу комп’ютерного томографа медична допомога дітям столиці надається за рахунок десяти дитячих нейрохірургічних ліжок, тимчасово розгорнутих на базі Дитячої клінічної лікарні № 7 Печерського району із залученням спеціалістів Олександрівської міської клінічної лікарні та інших лікарень міста. В столиці фактично припинено надання планової нейрохірургічної допомоги дітям.

Все це обумовило необхідність прийняття рішення про створення окремого міського центру дитячої нейрохірургії, говориться в пояснювальній записці.