Глаукома, яку не лікують, може призвести до сліпоти. При ній спершу зникає бічний зір. Але хворі можуть вести звичайне життя, якщо правильно лікуються, каже столичний офтальмолог Світлана Рикичинська, 39 років.

"Людина з глаукомою може дивитися телевізор, ходити в театр, кіно, музеї. Головне - не забувати регулярно закапувати краплі в око. Вони тримають у нормі очний тиск, який провокує хворобу. У хворих зазвичай підвищений."

Харчування - таке саме, як і у здорової людини.

Відео дня

"Після кави та чаю протягом дня може трохи підвищитися очний тиск. Але дуже незначно. тому можна не відмовлятися від цих напоїв. Не треба обмежувати себе у питті. Лише не можна пити завеликі порції за раз. Краще рівномірно протягом дня."

Треба їсти продукти, які понижують очний тиск. Алкоголь у великих дозах не радить, бо порушує роботу судин. Найбільше ризикують курці.

"Куріння може призвести як до раку, так і до атеросклерозу судин. Очні хвороби у курців бувають набагато частіше і раніше, ніж у некурців. Руйнується сітківка, виникає катаракта, глаукома, забиваються очні судини."

Треба відпочивати і висипатися. Сауна не шкодить хворим. Очний тиск змінюється так само, як у здорових. У сауні він падає, а за годину відновлюється до нормального рівня.

"Важливі регулярні фізичні навантаження. Але не всі. Якщо вже звузилося поле зору, можна не помічати м`яч у тенісі або не бачити небезпеки під час катання на велосипеді."

Не рекомендує хворим дивитися телевізор у погано освітленому приміщенні. Читати можна лише при яскравому світлі. Це лампа 100-150 ват під абажуром. Світло має падати зліва. Щогодини треба робити перерву на 15 хвилин.

"Працювати можна стільки, скільки дозволяє здоров`я. Не рекомендую чергувати вночі або затримуватися на роботі. Не можна працювати в гарячих цехах, з отруйними речовинами, в умовах постійної вібрації."

Лікар не радить довго перебувати у нахиленому положенні або із зігнутою шиєю. При цьому перетискаються судини, які живлять очі.

"Для робіт на городі, таких як прополювання, краще пристосувати лавку. Не носіть светри з вузьким горлом, тісні краватки і комірці, бо вони ускладнюють кровообіг у ділянці шиї."

gazeta.ua