Народний депутат від «Батьківщини» Тетяна Слюз внесла до Верховної Ради проект закону про внесення змін до статті 45 Закону "Основи законодавства України про охорону здоров`я" (щодо збереження лікарської таємниці).
 
Текст відповідного законопроекту розміщено на сайті ВР.
 
Як ідеться у пояснювальній записці, основоположним міжнародним документом, який регламентує проведення медичних досліджень, є Гельсінська декларація Всесвітньої медичної асоціації «Етичні принципи медичних досліджень за участю людини у якості об’єкта дослідження» від 1964 року. Її положення містять умови проведення медичних досліджень. До них належить і вільна інформована згода потенційного учасника у письмовій формі та недоторканість приватного життя і конфіденційність особистої інформації об’єктів дослідження.
 
Законом «Основи законодавства України про охорону здоров’я», чинним з 1992 року, передбачається участь особи у медичному експерименті чи інших наукових медичних дослідженнях. На сьогодні цим законом передбачається можливість збереження лікарської таємниці під час проведення медико-біологічних експериментів лише в необхідних випадках.
 
“Таке конструювання статті 45 згаданого закону щонайменше є некоректним. Оскільки складається враження, що лікарська таємниця має зберігатися лише у необхідних випадках. Тобто, у всіх інших вона не повинна зберігатись. До того ж, згаданий перелік у законодавстві не визначено”, - наголошує автор законопроекту.
 
Натомість, вважає Слюз, потрібно застосовувати догму – «обов’язкове збереження лікарської таємниці у випадках проведення медичного експерименту, а перелік винятків має міститися у законі». Таку практику застосовують деякі іноземні держави, зокрема США, йдеться у пояснювальній записці.
 
Таким чином, законопроектом пропонується удосконалити законодавство щодо проведення медико-біологічних експериментів, визначивши обов’язкову письмову згоду повнолітньої дієздатної фізичної особи та умови розкриття інформації про його учасників.
 
До них належать: погіршення стану здоров’я учасника експерименту з метою інформування родичів, опікунів та піклувальників, органів опіки і піклування; інформування працівників органів досудового розслідування, прокурора і суду щодо запиту у зв’язку із проведенням розслідування чи судовим розглядом.