Більшість людей із цукровим діабетом не знають про свій діагноз.
 
Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила провідний науковий співробітник Інституту ендокринології та обміну речовин ім. Комісаренка АМНУ Любов Соколова.
 
За її словами, в Україні налічується понад 1 млн 300 тис. хворих із цукровим діабетом.
 
«У більшості людей, які хворіють на цукровий діабет, діагноз офіційно не встановлено. Оскільки, якщо ми говоримо про діабет 2-го типу, діагноз встановити іноді досить складно, для цього необхідна увага до пацієнта й активні дії на предмет скринінгу (виявлення) в осіб групи ризику», - сказала Соколова.
 
За словами медика, факторами ризику розвитку цукрового діабету є неправильний спосіб життя, зайва маса тіла, низька фізична активність, похилий вік (старше 65 років).
 
«Якщо враховувати всі ці фактори, реально в Україні налічується понад 2,5-3 млн людей із цукровим діабетом, проте не в усіх він виявлений. Тому завдання медиків активно виявляти діабет, щоб ми могли перешкоджати розвитку серйозних ускладнень. Зокрема, діабетичної ретинопатії, ураження нирок, високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань у цієї категорії пацієнтів. При детальному огляді пацієнтів ми зможемо виявити хворобу на ранній стадії й продовжити їм життя», - сказала Соколова.
 
За її словами, на сьогодні цукровий діабет за кількістю смертей займає третє місце в світі серед неінфекційних хвороб, після серцево-судинних і онкологічних захворювань. У світі – понад 360 млн людей, які хворіють на цукровий діабет. Згідно з епідеміологічними даними, до 2030 року в світі буде півмільярда людей, які страждають на діабет.
Водночас громадські організації стурбовані пропозицією Міністерства охорони здоров`я України ввести централізовану закупівлю інсулінів.
 
Президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко висловила стурбованість тим, що Міністерство охорони здоров`я наступного року пропонує ввести в Україні централізовану закупівлю інсулінів.
 
«Вийшла постанова Міністерства охорони здоров`я №732, яка говорить, що закупівля інсулінів відбуватиметься місцевими бюджетами за рахунок цільових грошей, які йдуть на програму. Але гроші на програму закінчуються в 2013 році. Нова розроблена програма з 2014 по 2018 рр. не затверджена. Виходить, що механізм забезпечення (інсулінами) хворих на цукровий діабет не позначений. І тут ми дізнаємося, що Мінохоронздоров`я пропонує централізовану закупівлю. Потрібно зробити все, щоб ми не повернулися на 10 років назад», - сказала Петренко.
 
За її словами, в 2002 році, коли «ввели централізовану закупівлю ліків для людей з цукровим діабетом, порушувалися права діабетиків – купувалося більше, інсуліни надходили пізно».
 
«У 2007 році централізовану закупівлю скасували. І ситуація в регіонах істотно змінилася – на місцях почали швидко реагувати, купувати інсуліни за потребою, вчасно», - сказала Петренко.
 
Вона зазначила, що в країні необхідно ввести таку систему, щоб пацієнти були забезпечені інсулінами за розпорядженнями лікарів.
 
На її думку, стабілізувати ситуацію із забезпеченням інсулінами хворих на цукровий діабет змогло б введення референтних цін і реімбурсація.
 
«Ми просимо зробити референтні ціни на інсуліни – мають бути однакові ціни. Разом з референтними цінами просимо ввести і реімбурсацію, коли пацієнт одержує рецепт у лікаря і одержує ліки в аптеці, а держава розплачується з аптечними підприємствами за виданий інсулін», - сказала Петренко.
 
Вона розповіла, що вже більше чотирьох років у Полтавській і Чернігівській областях реалізують пілотний проект із забезпечення хворих інсулінами.
 
«І все там нормально із забезпеченнями інсулінів. У цих регіонах більше можна займатися навчанням, просвітницькою роботою, а не ходити по кабінетах і доводити, що потрібно змінювати систему забезпечення», - сказала Петренко.
 
*** Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом.