Абрикоси користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Сезон абрикосів у розпалі, а це значить, що настав час розібратися в їх корисні властивості. Ці плоди виводять токсини з організму, корисні для роботи серцево-судинної системи, активізують процеси в головному мозку, а ще з усіх фруктів в них високий вміст гормону лігнану. До речі, неважливо, в якому вигляді ви будете їх їсти – свіжому або сушеному, вони діють однаково. Ми вирішили розібратися, за що варто полюбити абрикоси цього літа ще сильніше.

Чим корисний абрикос

Абрикос — дуже корисний, багатий на вітаміни і мікроелементи фрукт. Про більшість його корисних властивостей ти, напевно, навіть не підозрювала. У складі однієї "абрикосинки" містяться такі корисні речовини, як: холін, калій, бета-каротин, магній, залізо, фосфор, натрій, йод, пектин, харчові волокна, крохмаль, інулін. Також вітаміни А, В3, В2, В5, В6, В9, вітамін С, Е, Н і вітамін РР. Такі натуральні кислоти, як лимонна кислота, яблучна і винна.

Абрикос сприятливо впливає на підвищення в крові гемоглобіну, зміцнює імунітет і є профілактичним засобом проти хвороб щитовидної залози, серцево-судинних захворювань, сприяє поліпшенню роботи серцевого м'яза. Крім того, абрикос знижує рівень холестерину і не дає утворитися холестериновим бляшкам на стінках наших судин, виводить токсини з організму.

Відео дня

Абрикос добре діє на мозкову активність, сприяючи її підвищення, покращує пам'ять, тому абрикос показаний всім, хто займається інтелектуальною працею.

До всього іншого, абрис — відмінне проносне. Він, як в свіжому, так і в сушеному вигляді дозволяє скинути пару кілограм природним шляхом і допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту відповідно.

Також абрикос відмінно працює, як антимікробний і бактерицидний засіб. Його рекомендують особливо під час гнильних процесів у шлунку. А ядра абрикосової кісточки часто використовуються як відхаркувальний і заспокійливого засобу при кашлі і бронхіті.

Калорійність абрикоса

Абрикос — дієтичний фрукт, який може стати відмінним супутником у черговому розвантажувальному дні і в якості солодкого перекусу, коли ти на дієті. Його можна використовувати в якості головного інгредієнта для монодієти. Калорійність абрикоса становить 41 ккал на 100 грам.

Чим шкідливий абрикос

Попри те, що абрикос володіє стількома корисними властивостями, він не рекомендується людям з цукровим діабетом бо в його складі знаходиться пристойну кількість фруктози, тим, хто має "слабкий" шлунок. Не варто вживати абрикос при слабкій роботі зоб, гепатиті (вітамін А в його складі не засвоюється, що може спричинити неприємні наслідки) і низької кислотності шлунка.

Також вживання гіркого абрикосової кісточки може викликати сильне харчове отруєння. Тому варто бути уважним і не є ці кісточки.

Абрикоси на зиму / фото ua.depositphotos.com

Як заготовити абрикоси на зиму

Абрикоси можна сушити з кісточками - урюк або без кісточки - курага. Перед тим, як заготовлювати абрикоси, їх потрібно помити в теплій воді. Для виготовлення кураги порізати навпіл і покласти у воду з лимонним соком, щоб при сушінні вони не потемніли. Для того щоб абрикоси не втратили колір, їх обкурюють сіркою. Для цього помісти грати з підготовленими абрикосами в закритий ящик і підпали в ньому ватні тампони, змочені сіркою. На кілограм абрикосів потрібно 2 грами сірки. Залиш ящик закритим на 3 години.

Сушка абрикос в духовці

Щоб сушити плоди в духовці, потрібно постелити на решітку чисту бавовняну тканину. І викласти на неї абрикоси в один шар. Можна використовувати кілька решіток для великої кількості плодів. Температура духовки повинна бути 65-70 градусів. Періодично перемішуй абрикоси для рівномірного сушіння. Після того як абрикоси трохи підсохли, переклади їх на деко, на дно якого вистелений папір. Час сушіння близько 11-12 годин.

Сушка абрикос на сонці

Перед тим, як сушити абрикоси на сонці, потрібно попередньо залишити їх у затінку на протязі на кілька годин. Потім оброблені абрикоси виклади на дерев'яну дошку або решітку і залиш на яскравому сонці на 6-7 днів. Також можна нанизати абрикоси на товсту нитку і підвісити на вулиці в жарку погоду так, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. Цей метод вимагає кілька тижнів.

Абрикоси у власному соку

Виберіть стиглі, але не перестиглі фрукти. Промийте абрикоси під проточною водою, висушіть. Розділіть фрукти на половинки, відокремте кісточки. Укладіть абрикоси у велику ємність (наприклад, у чистий тазик). Можна укладати фрукти в декілька шарів, пересипаючи кожний цукром. Залиште фрукти на ніч. На наступний день розподіліть абрикоси по банках, додаючи в кожну виділився сік. Поставте банки у велику каструлю, залийте холодною водою, накрийте стерилізованими кришками. Нагрівайте каструлю при температурі 85°С протягом 20 хвилин. Закатайте.

Варення з абрикосів

Великі плоди розріжте на половинки, видаліть кісточки. Потім плоди опустіть в киплячий сироп, доведіть до кипіння, варіть 2-3 хвилини, охолодіть. Потім зваріть варення до готовності. Закатайте.