Закон визначає стандарти безпеки та якості донорської крові \ фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові (№3648).

Читайте такожРада підтримала створення Нацреєстру донорів кровіЯк передає кореспондент УНІАН, за це рішення, з урахуванням подальших техніко-юридичних правок, проголосував 251 народний депутат із 336 зареєстрованих в сесійній залі.

Цей закон визначає правові та організаційні засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові, функціонування системи крові.

Відео дня

Також він визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та компонентів крові з метою забезпечення рівного доступу населення України до якісних і безпечних компонентів донорської крові у необхідній кількості, організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їхніх прав та законних інтересів.

Законом, зокрема, даються визначення добровільному безоплатному донорству, донорству крові та компонентів крові.

Встановлюється, що Національний реєстр донорів крові та компонентів крові, а також осіб, відсторонених від здійснення донорської функції, - електронна автоматизована інформаційна система, призначена для збирання, зберігання, використання та передачі визначеної законом інформації про донорів крові та компонентів крові, а також осіб, відсторонених від здійснення донорської функції, зокрема, для обміну інформацією між центральною базою даних та електронними медичними інформаційними системами.

Кожному донору, інформація про якого вноситься до Національного реєстру донорів крові, присвоюється унікальний ідентифікаційний номер для забезпечення анонімності донації, конфіденційності інформації, наданої донором, а також можливості його подальшої ідентифікації в системі крові та забезпечення простежуваності.

Крім того, у законі йдеться про Національний трансфузіологічний комітет і Національний трансфузіологічний центр.

Встановлюється, що уряд визначає уповноважений орган у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові та забезпечує здійснення ним діяльності відповідно до цього закону. Кабмін затверджує порядок створення, ведення та доступу до Національного реєстру донорів крові та порядок здійснення електронною системою охорони здоров’я інших функцій.

Серед основних функцій уповноваженого органу, зокрема, ліцензування господарської діяльності суб’єктів системи крові із заготівлі і тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення.

Також для цього органу передбачається право зупинення дії ліцензії та/або її анулювання повністю або частково у разі недотримання вимог щодо провадження відповідного виду діяльності.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування забезпечують виконання програм розвитку донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові, а також забезпечують донорам компенсацію витрат, пов’язаних із донорством, та заохочень, передбачених законом.

Заготівлю, переробку, зберігання, розподіл та реалізацію донорської крові та компонентів крові також можуть здійснювати суб’єкти господарювання приватної форми власності, за умови, що такі суб’єкти використовують майно суб’єктів системи крові державної та комунальної форм власності.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання ним чинності, крім деяких положень, зокрема, щодо повноважень та функцій уповноваженого органу, які вводяться в дію з дня прийняття урядом рішення про початок діяльності уповноваженого органу.

Новини по темі