Епідеміолог пояснила, чи потрібне третє щеплення проти коронавірусу / фото УНІАН

Наразі в Україні та світі активно триває вакцинація проти коронавірусу. Наразі для надійного захисту від COVID-19 потрібно зробити дві дози вакцинації. 

Епідеміолог Наталія Виноград в програмі "Право на владу" розповіла, чи потрібне третє щеплення від коронавірусу. Так, за словами фахівця, з початку вакцинації експериментальними препаратами змушене змінювали схеми щеплень через затримку в постачанні цих препаратів. І кожен раз вакцинація показувала нові результати ефективності. Зазвичай схеми вакцинації та реакції на неї вивчаються роками, від 10 до 12 років, а після вводять в експлуатацію. Однак в ситуації з пандемією у вчених і медиків стільки часу просто не було.

"Зараз вакцина негайно використовується - того вимагає життя. І схеми, які були вироблені першими, були в багатьох випадках порушені. Довелося шукати нові схеми. Як то кажуть, не було б щастя, але нещастя допомогло. Інші схеми виявилися більш ефективними", - зазначила епідеміолог.

Вона зазначила, що продовження проміжку між першою і другою дозою вакцини від коронавірусу до трьох місяців, показало кращий результат – збільшення ефекту на 17-22%.

Читайте такожВ Україні почався четвертий етап вакцинації: хто отримає щеплення

"А це дуже багато. І по напруженості імунітету, а це - головне. Водночас зменшилася кількість ускладнень", - підкреслила Виноград.

Експерт нагадала, що розробники вакцин говорили спочатку про те, що знадобиться третя доза через 3-6 місяців після повного курсу вакцинації, але зараз про це вже і немає мови.

"Ні. Зроблені дослідження показали нам, що постінфекційний імунітет ефективний і довготривалий. Як результат, зараз не стоїть питання через 3 або 6 місяців щось колоти", - резюмувала фахівець.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо

Довідка УНІАН. 24 лютого в Україні розпочалася кампанія з вакцинації.

Наразі щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї.