Людський організм населяє безліч мікроорганізмів (переважно бактерій, а також вірусів, грибів, дріжджів і найпростіших), які необхідні для забезпечення нормальної життєдіяльності та підтримки здоров'я. Всіх їх об'єднує збірне поняття - мікробіота.

Залежно від місця проживання мікроорганізмів розрізняють різні види мікробіоти, але сама об'ємна з них - кишкова. За різними підрахунками, вона містить близько ста трильйонів мікроорганізмів, які виконують різні важливі функції. Кишкові бактерії сприяють травленню (ферментації неперетравлюваних продуктів, поглинання поживних речовин клітинами кишечника), беруть участь в синтезі життєве важливих жирних кислот, вітамінів (К, групи В), виконують бар'єрну функцію, захищаючи клітини кишечника, впливають на імунну систему людини, грають важливу роль в розвитку кишечника, підтримці слизової оболонки кишечника і продукції слизу, мають детоксикаційну і антиканцерогенну функцію.

«Так зване партнерство мікроорганізмів у кишечнику починається з самого народження, завдяки проходженню через родові шляхи матері і заселення флорою матері організму дитини, грудного вигодовування, яке сприяє зростанню корисної мікрофлори. У разі кесаревого розтину, при відсутності раннього прикладання до грудей, при штучному вигодовуванні, мікробіота немовлят значно відрізняється за складом і менш різноманітна. Сьогодні є докази «програмуючого» впливу мікробіоти дитини на його довгострокове здоров'я, в тому числі і в дорослому віці», - зазначає доктор медичних наук, професор Олег Шадрін.

Олег Шадрін

Рівновага між мікроорганізмами кишечника має основоположне значення для людського здоров'я. Різні захворювання, інфекції, лікарські препарати, стрес, зміни в навколишньому середовищі і раціоні можуть порушити баланс мікробіоти.

Дисбіоз - порушення рівноваги мікробіоти - згодом може приводити до розвитку не тільки захворювань шлунково-кишкового тракту, а й алергічних реакцій, захворювань обміну речовин, шкіри, опорно-рухового апарату, нервової та дихальної систем. Від подібних порушень не застрахований ніхто, однак, регулювати кількість і різноманітність організмів можливо і необхідно.

Відрегулювати баланс корисних бактерій допоможе правильне харчування, а також вживання пробіотиків - препаратів, що містять живі мікроорганізми, які при попаданні в людську мікрофлору в позначеному кількості надають позитивний ефект на здоров'я. Сучасні технології дозволяють використовувати пробіотики для корекції складу мікробіоти, профілактики та лікування діареї, особливо виникає при лікуванні антибіотиками, профілактики та лікування алергічних захворювань, захворювань кишечника і тому подібного.

Найбільш активні напрацювання в цій галузі здійснюють Всесвітня гастроентерологічна організація (WGO) та Інститут мікробіоти Bicodex, що є основною міжнародною платформою для розміщення наукових даних про мікробіоти. За більш ніж 60 років компанія Bicodex завоювала репутацію піонера і лідера в зазначеній сфері та зібрав воєдино всі наявні в даний час знання про корисні бактеріях в людському організмі.