Лікар розповіла, що робити в Україні після вакцинації "Супутником" / фото REUTERS

Особи, які зробили перше щеплення російською вакциною "Супутник V", другу можуть зробити в Україні препаратом AstraZeneca, Pfizer або Moderna.

Про це розповіла завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Алла Волоха в ефірі телеканалу "Дом".

Як відомо, масову вакцинацію "Супутником" Росія зараз проводить, в тому числі на окупованих територіях Донбасу і Криму. У зв'язку з цим є необхідність розробки рекомендацій щодо ревакцинації на підконтрольній Україні території, каже лікар. За її словами, на підставі існуючих знань можна підібрати сумісні з російською вакцини.

Відео дня

"Супутник" - це векторна вакцина, і вона схожа за дією на вакцину AstraZeneca. А раз після AstraZeneca дозволяють робити щеплення вакцинами Pfizer або Moderna (тобто вакцинами, зробленими на платформі мРНК), то подібний дозвіл, в принципі, може бути й після вакцинації "Супутником", - пояснила Алла Волоха.

Як повідомлялося раніше, окупанти в Криму через погіршення ситуації з коронавірусом заборонили жителям півострова старше 65 років виходити з дому без необхідності.