Атопічний дерматит — це захворювання шкіри, спричинене порушенням захисного бар’єру. В 90 % випадків він розвивається через генетичну схильність і проявляється у вигляді сильного лущення окремих ділянок: на щоках, згинах ліктів, гомілках, зап’ястях, за вухами й не тільки. У період загострення уражені області сильно сверблять, а якщо їх розчісувати, можуть з’являтися рани, що мокнуть.

Атопічна шкіра потребує особливого догляду, і звичайні косметичні засоби не завжди можуть вирішити наявні проблеми. Краще вибирати продукти "аптечних" брендів, що розроблені дерматологами та були клінічно досліджені. Наприклад, La Roche Posay на EVA.UA пропонує серію LIPIKAR, яка відновлює ліпідний баланс, ефективно усуває дискомфортні відчуття та допомагає вивести дерматит у ремісію.

З чого складається стандартна б’юті-рутина?

Догляд за атопічною шкірою має бути дбайливим та відновлювальним, а також складатися з кількох обов’язкових етапів:

Відео дня
  • М’яке очищення. Замість агресивної пінки для вмивання вибирайте гель або крем-гель на основі м’яких ПАР з фізіологічним pH. Для демакіяжу — міцелярну воду або лосьйон для надчутливої шкіри. Якщо після миття гелем для душу відчуваєте сильний дискомфорт, замініть його на олію. Температура води не повинна перевищувати 37 °C. Час банних процедур бажано обмежити до 5 хвилин, оскільки жорстка вода може негативно впливати на шкіру. Лужного мила, скрабів, щіток для вмивання краще уникати в догляді, особливо в періоди загострення. Для поверхневого відлущування шкіри замість абразивних засобів підійдуть кислотні пілінги на гелевій основі — наприклад, гліколевий або молочний.
  • Інтенсивне зволоження. Після ранкового та вечірнього очищення використовуйте емоленти, які притягують та утримують вологу всередині клітин, усуваючи сухість і лущення. Оновлюйте шар протягом дня, якщо відчуваєте дискомфорт.
  • Зниження свербіння. Щоб запобігти розчісуванню проблемних ділянок, локально нанесіть SOS-засіб. В арсеналі La Roche-Posay є спеціальний стік Lipikar AP+, представлений у компактному форматі: він миттєво заспокоює, додатково доглядає та поміщається у будь-яку сумку. Також усунути дискомфорт допоможе термальна вода.
  • Захист від сонця. Через порушений бар’єр, атопічна шкіра дуже сприйнятлива до ультрафіолетового випромінювання. У період, коли значення УФ-індексу перевищує 2, на всі відкриті ділянки необхідно наносити SPF-засіб. Щоб запобігти подразненню, забиванню пор та інших небажаних наслідків, вибирайте гіпоалергенні засоби для чутливої або схильної до атопії шкіри.

Які компоненти шукати в косметиці?

Враховуючи, що головна проблема атопічної шкіри — це сухість і подразнення через порушений захисний бар’єр, варто вибирати засоби зі зволожувальними, заспокійливими та відновлювальними елементами. Емолентами можуть виступати гліцерин, гель алое вера, сечовина, олії каріте та жожоба. Вони створюють на шкірі ліпідну плівку, запобігаючи випаровуванню вологи.

Зміцнити та підвищити бар’єрні функції шкіри допоможуть д-пантенол, ніацинамід (вітамін В3) та алантоїн. Вони прискорюють відновлення пошкоджених тканин, а також сприяють природному оновленню клітин.

Нерідко активним компонентом виступають лізати бактерій — це частини лакто- та біфідобактерій, які добре засвоюються шкірою, підвищують місцевий імунітет за рахунок відновлення мікробіома.

А щоб уникнути загострення дерматиту, не спроживайте продукти з потенційними алергенами. До них належать ароматизатори, рослинні екстракти, ефірні олії. І пам’ятайте, що атопічна шкіра вимагає особливого догляду завжди — навіть тоді, коли ідеально виглядає.