«Вік страждань» людини встановили на позначці в 47,2 і 48,2 року / pixabay.com

Дослідження, проведене професором Девідом Бланчфлауером з Дартмутського коледжу, стверджує, що "страждання середнього віку" досягають свого піку в 47,2 року.

У роботі були проаналізовані дані щодо 132 країн, з яких 95 були такі, що розвиваються, а інші займали провідне становище у світовій економіці. Інформація була отримана в результаті щорічних опитувань населення (вік респондентів - до 70 років). Про це пише Naked Science.

Як з'ясувалося, у кожної країни існує U-подібна «крива щастя»: в середньому найнижча точка благополуччя і задоволеності життям припадала на 47,2 року для розвинених країн, тоді як нація, що розвивається, досягала «вершини страждань» у 48,2 року.

Відео дня

Читайте такожПсихологи розповіли, чому зникає секс в стосунках

За словами Бланчфлауера, серед досліджених параметрів «нещастя» були: відчай, тривога, самотність, смуток, стрес, депресія і нерви, фобії та паніка, пригніченість, неспокійний сон, невпевненість у собі, нездатність подолати труднощі, напруження, відчуття невезіння, обділеності, а також самоприниження. Як припустив автор роботи, «криву щастя» визначає той факт, що в певний момент людина упокорюється зі своїми сильними та слабкими сторонами «і в середньому віці пригнічує свої нездійсненні прагнення».

Дослідження показало, що на добробут конкретної людини впливають суспільство, рівень освіти, сімейний стан і наявність роботи. Поряд з цими факторами Бланчфлауер проаналізував і ставлення людини до ситуації в її країні проживання, а також до світу в цілому. Як стверджує фахівець, у страшній «кризі середнього віку» (від 40 до 59 років) частково винні зростання глобалізації та фінансові кризи.

Крім цього, вчений розповів про зв'язок між «кривою щастя» і шлюбом (на прикладі громадян США). "Вік страждань" може бути пов'язаний з розривом соціальних стосунків, які наступають із середнім віком, чи з розлученнями. <...> Одруження приносить більше щастя, ніж самотність, і особливо більше, ніж розлука", — констатував він.