Перші труднощі молодої родини у декреті стосуються післяпологової депресії \ фото ua.depositphotos.com

Часто декретна відпустка може спричинити депресію. Емоційний стан може вплинути на те, що людина взагалі може "втратити себе" у перші роки виховання дитини. Це так само впливає й на професійні навички в майбутньому.

Перші труднощі молодої родини у декреті стосуються післяпологової депресії, емоційного вигорання у декреті. Це складнощі у стосунках, коли приблизно після півроку, ближче до року дитини, подружжя заходить у невирішені конфлікти, і за статистикою перший рік після народження первістка — це найбільш вразливий період для пари, пише nashamama.

Це тривожний розлад у мами, тому що народження дитини, особливо першої, підвищує тривогу і мама стає більш обережною, за все думає і переживає, що може спровокувати певні проблеми з психологічним здоров'ям.

Відео дня

Читайте такожНазвано 5 істин про сімейне життя, які краще дізнатися до шлюбу

"У нас ще не дуже поширена практика, коли чоловік йде у декрет замість жінки. На це є дві основні причини: у тата більше шансів принести фінанси в родину і суспільство ще не дуже готове до цього", — розповіла практикуючий психолог, кандидат психологічних наук Анастасія Голота.

За її словами, в Україні потрібно руйнувати стереотипи про те, що дитина — це "сфера жінки", а щодо чоловіка це "не дуже викликає повагу".

"Мені дуже подобається шведська модель, де виділяється певна кількість днів на декрет, і будь-хто може скористатися ними, а також є кількість днів лише для мами і певна кількість днів лише для тата. Якщо тато не використовує, то її не можна передати", — пояснює експерт і додає, що це було б гарним заохоченням для тат також залучатися до виховання дітей.

Також, на її думку, у великих містах позитив у тому, що тато більше залучений у виховання, тому що він цікавиться моментами виховання і підготовкою до пологів.

Вас також можуть зацікавили новини