Домашнє насильство умовно ділять на декілька типів \ wonderwoman.intoday.in

Хайп навколо слів про насильство телеведучої Регіни Тодоренко підняв на порядок денний важливу тему, за якою стоїть багато страху, сорому, провини, а буває навіть смертей.

Читайте такожЧоловік страшніше за коронавірус: як боротися з домашнім насильством під час карантину

Насильство в сім'ї – це навмисні дії одного члена сім'ї, які він здійснює з певною метою, всупереч згоді та інтересам іншої людини. Як правило, ті хто застосовують насилля і  дуже часто їхні жертви, постраждали від насильства в дитинстві, зазнаючи жорстокого поводження з боку дорослих. Всупереч стереотипам, застосовувати насилля можуть не тільки чоловіки, жінки також здійснюють насильницькі дії, пише edinstvennaya.ua.

Відео дня

Домашнє насильство умовно ділять на: фізичне, психологічне, сексуальне, економічне та інші.

Під фізичним насильством маються на увазі не тільки удари, побої та ляпаси. Це будь-яке заподіяння фізичної шкоди. Коли людина душить, шльопає, щипає, кусає - не під час сексу за обопільною згодою, а проти вашої волі. Погрози різними видами зброї. Якщо примушує вживати психоактивні речовини - це теж насильство.

Якщо інший вирішує проти вашої волі: скільки, коли і де ви будете їсти і спати - це все теж насильство. Також сюди відносяться заборони звертатися за медичною або правоохоронної допомогою.

Образи, критика, знецінення, звинувачення, погрози, шантаж - таке насильство не залишає ран і синців на тілі, але руйнує зсередини. Коли людина контролює, що ви одягаєте, кожен ваш крок, навмисно бреше, забороняє спілкуватися з іншими людьми, ревнує, відкидає і ігнорує - це теж психологічне насильство.

Буває ставиться під сумнів ваша адекватність і сприйняття реальності: «Тобі здалося», «Я такого не говорив і не робив», хоча ви чітко чули і бачили зворотне.

Крім згвалтування, сексуальне насильство - це також і вимога сексу, коли ви не хочете або не можете, демонстрація статевих органів і порнографії проти вашої волі, шантаж, маніпулювання сексом. Відмова та заборону використовувати контрацептиви, примус або заборона зробити аборт. Також це фізичне насильство під час сексу – грубість, про яку ви не домовлялися і яка вам не приємна.

Фінансове насилля - в цьому випадку людина забороняє іншим мати фінансову незалежність і виходити на роботу, жорстко контролює рахунку і витрати, каже, що можна купувати, а що не можна. Обмежує доступ до ваших грошей або відмовляється вкладати кошти в загальні витрати.

Також до насильства відносяться переслідування, стеження, образливі і загрозливі повідомлення і дзвінки, перевірка телефонів, соціальних мереж, і інше.

Від тирана непросто піти, оскільки після насильства він кається і йде на примирення, а між інцидентами може вести себе як зразковий партер і батько. Перебуваючи в співзалежних відносинах, жертва насильства може виправдовувати насильницьку поведінку і звинувачувати себе, намагатися рятувати деспота.

Також у людини, яка регулярно зазнає насильства, занижена самооцінка, не може бути віри в свої здібності, тому важко звертатися за допомогою або прийняти рішення про розучення.

Важливо розуміти, що домашнє насильство - це не інтимне внутрішньосімейне питання, про яке соромно розповідати. Це серйозна соціальна проблема, яка є загрозою ментального та фізичного здоров'я всіх членів родини.

Домашнє насильство не можна сприймати як нормальне положення справ. Сім'я повинна бути місцем, де люди розуміють, приймають і підтримують один одного. Простором, в якому безпечно: як емоційно, так і фізично.