колаж УНІАН

Через тривалі відключення світла чимало українців зіткнулися з тим, що продукти швидко псуються. Багато хто не знає, скільки насправді "живуть" без холодильника м'ясо, молоко та сир.

Нутриціолог Ольга Войнікова розповіла УНІАН, який термін зберігання м’яса та решти продуктів, які часто споживають українці.

Як швидко псується молоко?

Відео дня

За даними різних організацій та USDA (Міністерства сільського господарства США), молоко при кімнатній температурі – приблизно 20-25 градусах, починає псуватися уже через 2 години. Якщо ж температура навколишнього середовища сягає близько 30 градусів, то достатньо навіть 1 години. Після того, як молоко починає псуватися, ми можемо вважати цей продукт непридатним до вживання.

Скільки зберігається молоко без холодильника?

У закритій заводській упаковці необроблене або сире молоко, без холодильника може зберігатися від 1 до 2 годин, бо в ньому дуже висока мікробна активність. У закритій тарі пастеризоване молоко без холоду можна зберігати не більше 2 годин, а ультрапастерезоване може стояти при кімнатній температурі від 3 до 6 місяців. Навіть ультрапастеризоване молоко після того, як тара була відкрита, може зберігатися при кімнатній температурі не довше 2 годин.

Який термін придатності йогурта? Йогурт у холодильнику може зберігатися від кількох днів приблизно до місяця – це все залежить від технології приготування цього продукту. Поза холодильником йогурт, за рекомендацією USDA, варто зберігати максимум до 2 годин.

Як дізнатися, що йогурт зіпсувався?

Є візуальна ознака – це набрякання кришки упаковки. Кришка набрякає через те, що у продукт заселяються бактерії та утворюють надлишок газів. Крім того, зіпсований йогурт може мати різкий кислий або дріжджовий запах. Ще є такі ознаки того, що продукт зіпсувався, - надмірне виділення сироватки, поява цвілі.

Ми маємо пам’ятати, що якщо продукт у нас стоїть на столі більше, аніж 2 години, то візуальних ознак його псування ще може не бути – можуть не змінюватися ні його запах, ні смак, але це не говорить про те, що цей продукт залишається безпечним для споживання. Йогурт, який стояв поза холодильником понад 2 години, не можна споживати, навіть якщо він не має характерних ознак псування.

Скільки кефір може стояти без холодильника?

Кефір – це ферментований молочний продукт, як і йогурт. А молочні продукти можуть стояти без холодильника і не псуватися упродовж не більше, аніж 2 годин. Плюс – кефір може псуватися чи скисати ще швидше, аніж молоко чи йогурт, тому що у ньому більш активні мікроорганізми, які сприяють, зокрема, бродінню.

Ознаки псування кефіру можуть співпадають з тими, які бувають у йогурта, але є також і та ознака, яка притаманна лише йому – у цьому продукті не має бути великої кількості грудок слизу. Сам кефір має бути або зовсім однорідним, або більш-менш однорідним – все залежить від технології його приготування. Крім того, у кефірі немає бути надмірного газування та піни, тому що це ознака перекисання продукту.

Скільки може лежати м’ясо без холодильника?

І сире, і приготоване м'ясо можна тримати при кімнатній температурі не більше аніж 2 години. Цей продукт доволі швидко псується – бактеріальне зростання, зокрема, сальмонели, може прискорюватися у температурній зоні від 4 до 60 градусів. Кожні 20 хвилин кількість шкідливих бактерій у м’ясі може подвоюватися. Тому зберігання м’яса без холодильника – доволі погана ідея, особливо, якщо йдеться про сирий продукт.

Якщо м'ясо було правильно термічно оброблене, то воно може зберігатися без холодильника знову ж таки не більше 2 годин.

Який термін зберігання м’яса?

У середньому яловичина, свинина і баранина може зберігатися у холодильнику приблизно 3-4 дні, птиця – від 1 до 2 днів, а готове м'ясо – 3-4 дні.

Скільки часу можна зберігати приготовані страви без холодильника?

Гарячі страви можна зберігати без холодильника довше, аніж 2 години, якщо їх постійно підігрівають при температурі не нижче, аніж 60 градусів. А холодні страви можуть зберігатися понад 2 години при температурі не вищій, аніж 4 градуси.

Якщо температурний режим не дотримано, а готова продукція просто лежить на прилавку при температурі 20-25 градусів, то зберігати її можна не більше 2 годин.

Скільки може лежати твердий сир без холодильника?

Твердий сир типу пармезану, реджано або дуже витриманого чеддеру можуть зберігатися при кімнатній температурі близько 6-8 годин. Чим менше в сирі вологи, тобто чим він старіший, витриманіший, тим довше він може зберігатися без холодильника.

Скільки зберігається сир "Філадельфія"?

Крем-сири у середньому в холодильнику можуть зберігатися 2-3 тижні. А без холодильника термін їх зберігання скорочується до 2-3 годин. Однак у першу чергу ми маємо орієнтуватися на рекомендації виробника, які він вказує на упаковці.

Як зрозуміти, що сир зіпсувався?

Про те, що сир зіпсувався, свідчить зміна структури - поява слизу, нехарактерних мокрих плям, зернистості, виділення надмірної кількості сироватки, аміачний гіркий запах чи присмак. Яскрава ознака псування сиру – це цвіль. На твердих сирах цвіль зверху і цю ознаку псування відразу видно, а з м’якими сирами складніше – вона може бути всередині.

Наскільки безпечні напівфабрикати, які постійно розморожуються і знову заморожуються?

Не варто розморожувати та знову заморожувати напівфабрикати, оскільки при кожному розморожування бактерії починають все активніше та активніше розмножувати. Повторне заморожування не вбиває шкідливі бактерії та на 100% не зупиняє їхнє розмноження. Тобто, коли продукт знову буде хоч трохи підрозморожений, кількість бактерій знову почне рости. Найстрашніше – зростає ризик появи токсинів, які не руйнуються під час термічної обробки. За висновком USDA, напівфабрикати, які неодноразово розморожувались – небезпечні та їх не можна вживати.

Насторожити при покупці напівфабрикатів має велика кількість нехарактерного льоду в упаковці та наявність снігу. Це може свідчити про те, що продукт, скоріше за все, розморожували. Тому такі продукти краще не купувати. Якщо спожити напівфабрикати, які вже були розморожені, можна отримати харчове отруєння.

довідка
Ольга Войнікова
Ольга Войнікова
Харчова терапевтка SOS Approach to feeding II рівня, SOFFI, RF. Нутриціологиня, психологиня. Членкиня Асоціації дієтологів України, ІАСАРАР, IAPFS, ASN.

Ольга Войнікова навчалася у Дніпровському державному медичному університеті, Національному університеті біоресурсів і природокористування України та Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара.

Харчова терапевтка SOS Approach to feeding II рівня, SOFFI, RF. Нутриціологиня, психологиня. Членкиня Асоціації дієтологів України, ІАСАРАР, IAPFS, ASN.

Вас також можуть зацікавити новини: