Ілюстрація / REUTERS

Вчені дедалі частіше доходять висновку про те, що блакитне світіння екранів мобільних телефонів може шкодити шкірі та навіть зору.

Вони розповіли, як це відбувається, повідомляє MedikForum.

Коли ми не перебуваємо перед екраном телевізора чи комп'ютера, то досить часто витрачаємо багато часу користуючись смартфонами і планшетами. Причому це відбувається тривалий час після того, як заходить сонце і зникає природне освітлення. Вчені кажуть, що синє світло, яке виділяється цими пристроями, порушує внутрішні циркадні ритми організму, що негативно впливає на якість сну.

Відео дня

Однак тепер медики попереджають, що синє світіння екранів смартфонів несе небезпеку для шкіри та зору.

Читайте такожСмартфони виявилися в сім разів бруднішими від сидіння для унітаза - дослідження

Низка досліджень з цього питання перебуває на ранній стадії, але вже зараз експерти закликають людей вимикати мобільні телефони та планшети задовго до відходу до сну. Синє світло входить в колірний спектр, який формується зі змішування червоного, помаранчевого, жовтого, зеленого, синього, індиго і фіолетового кольорів. Від синього до фіолетового спостерігається найкоротша довжина хвилі спектру, а чим коротша ця хвиля, тим вищий рівень енергії. Ще в минулому році американські вчені опублікували дослідження, яке показало, що синє світло може завдати шкоди зору та прискорити розвиток сліпоти. Вчені з Університету Толедо з'ясували, що тривалий вплив синього кольору активує токсичні молекули в світлочутливих клітинах очей, знищуючи ці клітини. Цей процес призводить до макулодистрофії - однієї з найпоширеніших причин втрати зору.

Крім того, є докази того, що різні види синього світла на кшталт ультрафіолету передчасно старять і пошкоджують шкіру. Деякі дерматологи можуть легко розпізнати пацієнтів, які роблять багато селфі, просто за рахунок ретельного вивчення їхьої шкіри.

Раніше вчені попередили, що людству загрожує глобальна епідемія сліпоти. У цьому винні ті години, які ми кожен день проводимо перед екранами телевізорів і комп'ютерів.